Cheb: Ceny Nadace Schola Ludus a města byly předány (TV Západ)

Každoroční předávání cen za mimořádné studijní a pedagogické výsledky městské Nadace Schola Ludus a města Chebu se letos uskutečnilo v pondělí 27. března v Kulturním centru Svoboda.

Slavnostním odpolednem provázel moderátor Jindřich Skopec, o hudební produkci se postarala skupina Smile Band pod vedením Lubomíra Mandouse. 

Ocenění města udělované pracovníkům škol a školských zařízení si letos odnesli: Mgr. Tereza Habartová (1. ZŠ Cheb), Mgr. Barbora Vojíková (2. ZŠ Cheb), Barbara Lavičková a Mgr. Mirka Špalková (3. ZŠ Cheb), Karolína Bařinová a Mgr. Martina Hanusová (4. ZŠ Cheb), Mgr. Václav Uhlík a Mgr. Vilma Velebová (5. ZŠ Cheb), Mgr. Marie Jelenová a Lenka Kameniarová (6. ZŠ Cheb), Mgr. Irena Kuřátková (ZŠ Cheb, Kostelní nám.). Dále Petra Volfová a Irena Žídková (ZUŠ J.J. Cheb), Eva Pupáková (DDM Sova Cheb), Petra Žehrová (MŠ Cheb, Do Zátiší), Mgr. Jitka Dzurindáková (MŠ Cheb, Bezručova), Vladislava Kukučková (MŠ Cheb, 26. dubna), Marie Valentová (MŠ Cheb, Komenského), Ivana Ševčíková (MŠ Cheb, Malé náměstí) a Miroslava Petrikovičová (MŠ Cheb, Osvobození).

Z řad žáků a studentů byli nadací oceněni: Jakub Francl (1. ZŠ Cheb), Adéla Lipová  (2. ZŠ Cheb), Richard Janů a Tomáš Podzimek (3. ZŠ Cheb), Patricie Dokulilová a Kamila Šelepová (4. ZŠ Cheb), Karolína Amchová a Jakub Rataj (5. ZŠ Cheb), Dominika Wiśniewska (6. ZŠ Cheb), Oliver Huniadvari a Přemysl Rejha (ZŠ Cheb, Kostelní nám.), Jan Kříž, Jakub Mareš, Réka Šuba a Marie Voborníková (ZUŠ J.J. Cheb), Berenika Selberová (SZŠ a VOŠ Cheb), Samuela Čiháková, Petr Kučera a Václav Kučera (Svobodná chebská škola), Daniel Postl, Vojtěch Úlovec, Daniel Viktor Theiss a Miroslava Plevná (Gymnázium Cheb) a Bc. Daniel Grigar (Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni, pobočka Cheb).

Ocenění Nadace Schola Ludus letos mezi pedagogy obdrželi: Radka Gregorová (MŠ Cheb, Osvobození), Mgr. Marie Maryšková (1. ZŠ, Cheb), Mgr. Hana Sobotková Červenková (2. ZŠ Cheb), Mgr. Eva Pospíšilová (3. ZŠ Cheb), Mgr. Iva Bezděková (5. ZŠ Cheb), Mgr. Petra Kučerová (6. ZŠ Cheb), Mgr. Jitka Fučíková (ZŠ Cheb, Kostelní nám.), Miloslava Vaníčková (ZUŠ J.J. Cheb), Mgr. Hana Kolditzová a Mgr. Pavla Kolářová (SZŠ a VOŠ Cheb), Mgr. Lenka Štorková a Mgr. Ing. Zdenka Zikmundová (Gymnázium, Cheb), Mgr. Marcela Chovancová (Svobodná chebská škola) a doc. RNDr. Mikuláš Gangur, Ph.D. (Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni, pobočka Cheb).

Cenu Hanse Novotnyho, která je pojmenována po iniciátorovi vzniku této nadace a uděluje se pouze ve výjimečných případech, převzaly z rukou starosty města pana Jana Vrby, radní pro oblast školství paní Štěpánky Černé a předsedy správní rady pana Zdeňka Hrkala a Mgr. Václava Uhlíka dvě dámy, Anna Berkovcová (MŠ Cheb, Osvobození) a Mgr. Jaroslava Marková (4. ZŠ Cheb, Hradební). 

Nadace Schola Ludus byla založena v roce 1992 z iniciativy tehdejšího starosty Františka Lindy (†2010) a chebského rodáka a čestného občana města Hanse Novotnyho (†2012). Schola Ludus je přitom jedinou městskou nadací podporující vzdělanost v celé republice. Město jí každoročně přispívá částkou ve výši 200 tisíc korun. Vedle oceňování úspěšných studentů a pedagogů se nadace zaměřuje i na financování vybraných vzdělávacích projektů.

Nadační příspěvek letos obdrželi: Městská knihovna v Chebu (35.000 Kč na rozvoj Fondu odborné literatury), DDM Sova Cheb (30.000 Kč na podporu dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v Centru vzdělávání pracovníků ve školství při DDM Sova Cheb) a Gymnázium Cheb (6 000 Kč na projekt Jarní a podzimní škola astronomie, fyziky a matematiky na Gymnáziu Cheb).