Cheb: Čtenářskou soutěží provázela Božena Němcová (TV Západ)

Po dvouleté pauze způsobené pandemií covidu se na konci března opět uskutečnila v Chebu, a to na 1. základní škole na Skalce, čtenářská soutěž „Andersenova výzva“. Akce, které se letos zúčastnilo 16 žáků šestých tříd z osmi základních škol z celého Chebska, proběhla v rámci čtyřletého projektu „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb“. Cílem soutěže je motivovat ke čtení zejména starší děti ve věku 12 až 13 let, kdy prvotní zájem o četbu upadá.

Soutěžním odpolednem provázela Jitka Kučerová ze zdejší školy, která představovala slavnou spisovatelku Boženu Němcovou. Soutěžící ale tuto osobnost předem neznali a museli ji nejprve uhodnout podle indicií z jejího života, které jim sdělily osoby v historických kostýmech, jinak deváťáci z místní školy.

Ve čtyřčlenné porotě zasedli zástupci města Chebu a městské knihovny. Porotci hodnotili hlavní část soutěže, tedy čtení nahlas. A to především plynulost přednesu, správnou výslovnost, intonaci, přiměřenou hlasitost čtení a také nonverbální projev soutěžících.

Soutěžními texty byly úryvky z pohádek Boženy Němcové. Čtení nahlas před publikem je velmi náročná disciplína, soutěžící se navíc museli soustředit i na porozumění textu, protože po přečtení své ukázky odpovídali ještě na čtyři doplňující otázky. Poslední částí soutěže byl písemný test, který ověřil, jak kdo pozorně poslouchal všechny informace v úvodu soutěže.

Podle poroty podaly všechny děti velmi slušné výkony. Musely překonat obavy a trému, a proto nakonec každé obdrželo zajímavé ceny v podobě krásných knížek a poukázek na vstup zdarma do chebského lanového centra. Na třetím místě se umístil Jakub Brichcín ze 3. základní školy na Zlatém vrchu v Chebu, druhá byla Karolína Weiszdornová ze ZŠ Františkovy Lázně. Jednoznačnou vítězkou se stala „domácí“ Tereza Srníková.