Cheb: Dějepisnou soutěž vyhráli gymnazisté z Klobouků u Brna (TV Západ)

Ve čtvrtek 23. listopadu proběhlo v Chebu finále Dějepisné soutěže gymnázií. Tématem bylo období 50. a 60. let 20. století v dějinách Čechů a Slováků s podtitulem Strach a naděje. Náročné testy absolvovalo 75 tříčlenných družstev.

„Já bych chtěl moc poděkovat organizátorům, že už čtvrt století v této soutěži pokračují. Dnes ji vlastně vypreparovali do naprosté dokonalosti. Už jen to, že do Chebu přijíždějí stovky studentů z celé České republiky i ze Slovenska je obrovský úspěch. Když se podíváte, kolik je zde osobností veřejného, kulturního a sportovního života, tak je to pro Cheb samo o sobě velká pocta,“ poděkoval organizátorům starosta Chebu Antonín Jalovec.

Vysokou úroveň soutěže potvrzuje řada významných hostů a to včetně profesionálů.

„Tak je to obdivuhodné, že něco takového je už 25. rok. A že pan Stulák zde v Chebu soustředí nejlepší gymnazisty v dějepise ze Slovenska a z Čech, že tuto tradici zachovává a věnuje se naší společné historii Československa z období od nejstarší doby roku 1918, kdy si připomeneme v příštím roce stoleté výročí, až po současnost. Jsem velmi rád, že takto se mohou studenti navzájem poznat a zdokonalit svoje znalosti z dějepisu,“ uvedl ředitel Vojenského historického ústavu v Bratislavě Miloslav Čaplovič. 

Celkem 21. z 25 ročníků se zúčastnil i významný historik Petr Čornej. V mladých studentech vidí velkou naději pro budoucnost. A obdivuje i způsob, jakým se někteří z nich historické době věnují.

„Mě překvapilo, jak se připravují. Je to sice vědomostní soutěž, ale na druhou stranu, oni padesátá a šedesátá léta zvládají komplexně – politiku, kulturu, sport, každodennost. A i kdyby se jim potom ty faktografické vědomosti vypařily z hlavy, tak vlastně ten dojem a ta znalost doby, ta jim zůstane. A to si myslím, že je strašně důležité,“ myslí si Čornej.

S postupujícími ročníky dějepisné soutěže se otázky týkají stále bližší historii. A přibývají i osobní poznatky a hodnocení doby.

„Já na ně vzpomínám docela nostalgicky, protože 50. léta – to bylo moje dětství a 60. léta moje puberta a dospívání. Takže já to vidím značně pestře. Pořád mám v sobě emocionální prožitky, především šedesátých let a celé to uvolnění, které zhruba nastalo v roce 1964 a pokračovalo potom do roku 1968. To je ve mně a musím říci, že mě to formovalo celý život,“ dodal Čornej.

Výsledky ukázaly převahu znalostí studentů moravských gymnázií. Nejlepší české je letos ze Zborovské z Prahy, tradičně úspěšné Strakonice uzavřely první desítku. Velkým úspěchem je páté místo gymnázia ze slovenské Galanty. Na čtvrtou pozici vystoupali studenti ze Strážnice, třetí nejlepší znalosti prokázali gymnazisté z Olomouce – Hejčína. Stříbrnou příčku obsadili studenti Valašských Klobouků a zlaté jsou letos Klobouky u Brna. Studenti si, podobně jako v jiných ročnících, odvezli nejen cenné zkušenosti z prestižní soutěže, ale také hodnotné ceny.