Dnes se spouští přechodový multiplex 12 se 14 programy

Společnost České Radiokomunikace dnes uvádí do provozu přechodový multiplex 12 s DVB-T2 signálem z vysílače Cheb - Zelená hora.

Česká republika, podobně jako jiné země, řeší uvolnění 700 MHz pásma, které je po roce 2020 vyhrazeno pro mobilní datové sítě páté generace. Pro pozemní televizní vysílání zůstanou v pásmu UHF kanály 21 až 48. Ztráta kmitočtového pásma je řešena přechodem na druhou generaci pozemního vysílání - DVB-T2. Pro příjem nových multiplexů je nutný televizor nebo set top box s podporou DVB-T2 a kodeku 265 HEVC. Domácnosti však aktuálně nemusí měnit své starší set top boxy či televizory za nové. Stávající celoplošné terestrické multiplexy budou v provozu do roku 2020.

Do konce roku 2017 chtějí České Radiokomunikace spustit další vysílače a pokrýt DVB-T2 signálem až 97,6 % území České republiky. Během prvního kvartálu 2018 bude nový DVB-T2 multiplex dostupný pro 99 procent domácností. V přechodové síti 12 mohou nyní diváci naladit celkem 14 programů v SD rozlišení ve video kodeku HEVC a zvukem HE-AAC. Další programy by měly postupně přibývat.

Technické parametry:
Cheb - Zelená hora: 31 k, horizontální polarizace, výkon ERP 20 kW

Šířené programy:
TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, TV Barrandov, Barrandov Plus, Barrandov Family, Kino Barrandov, TV Óčko, Óčko Gold, Óčko Expres, Šlágr TV, TV Noe.

Zdroj: město Cheb