Cheb: Dobrovolníci vytvořili 192 křížů za oběti covid-19 (TV Západ)

Velikonoční období si vybrali chebští dobrovolníci jako čas k připomínce obětí nemoci covid-19. Spolu s dalšími podporovateli včetně kompletního vedení města vytvořili na chebském náměstí Krále Jiřího 192 žlutých křížů. Inspirovali se akcí na pražském Staroměstském náměstí.

"No samozřejmě na Staroměstském náměstí a později po tom happeningu, který proběhl v Praze, se začala přidávat další města. Dnes je jich už okolo třiceti. Takže nic nového jsme neobjevili. Úplně nejvíc nás inspiroval Písek. Říkali jsme si, že možná nejsme jediní, kteří prosili své přátele v Praze, aby nám tam připsali jméno blízkého člověka, o kterého jsme přišli, a že by to zrovna zítra na Velký pátek na Den velkého smutku využila třeba i řada lidí v Chebu. Tak proto to vzniká zde a proto ta inspirace. Je to vysloveně pieta, vzdání úcty a holdu obětem – lidským životům, které si vzala pandemie," uvedla spoluorganizátorka akce Lucie Poláková z Komunitního a osvětového společenství v Chebu.  

K akci se připojili také zástupci vedení města a někteří zastupitelé. 

"My iniciativu Komunitního a osvětového společenství jednoznačně podporujeme a vnímáme ji jako velmi přínosnou. V době epidemie zahynulo 192 Chebanů na následky koronaviru, což je extrémně vysoké číslo, protože je to více než dvojnásobná úmrtnost než je jinde v republice. Pro nás by tato akce měla být připomenutím jednak pomíjivosti našeho života, ale také připomenutím obětí a trošku snahou a možná apelem na ostatní, že bychom se měli chovat maximálně zodpovědně, aby obětí už pokud možno nepřibývalo," vyslovil přání starosta Chebu Antonín Jalovec. 

V současné době patří Cheb naopak mezi oblasti s nejnižšími přírůstky nakažených v zemi. 

"Čísla za poslední tři, čtyři týdny jsou čím dál lepší. Dokonce bych si troufl říci vynikající. Na druhou stranu všichni víme, že na začátku a ještě v polovině prosince patřilo Chebsko k nejlepším okresům v republice a uplynulo 4 – 5 týdnů a situace byla naprosto odlišná. Takže i ta skvělá čísla z poslední doby není radno přeceňovat, stále je třeba mít se na pozoru," varoval starosta. 

Ve městě funguje krajské velkokapacitní očkovací centrum.

"Pro nás je teď prioritní pomoci Karlovarskému kraji a státu co nejvíce s testováním a očkováním, protože to jsou dvě formy, jak nejvíce zabránit tomu, aby se epidemie vrátila zpátky. Samozřejmě také co nejvíce apelovat na lidi, aby se chovali zodpovědně. Očkovací centrum v KC Svoboda funguje velmi dobře. Kdyby mělo dostatek vakcín, může naočkovat ještě mnohem více lidí než dnes, kdy běžně centrem projde 100 až 150 lidí denně. Takže čekáme na zesílené dodávky vakcín a pak tu kapacitu ještě navýšíme. Myslím si, že všichni, kteří tam byli, potvrdí, že jsou odbaveni poměrně rychle a bez problému. Plně chápu naštvání spousty lidí, jejich přecitlivělost, protože opravdu situace trvá déle než rok. Ale na straně druhé, díky očkování alespoň vidíme světélko na konci tunelu. Doufejme, že alespoň ve druhé polovině letošního roku se již dočkáme trošku normálnějšího života a návratu k normálnějším poměrům, na které jsme byli zvyklí," popsal Jalovec. 

Někteří z dobrovolníků po dokončení práce položili květiny a věnovali tichou vzpomínku obětem covidu-19. Kříže vydrží na místě dokud je nesmyje déšť. 

"Jsou to přírodní biologické spreje, které jsou omyvatelné vodou. Takže první, druhý déšť je vezme s sebou," potvrdila Poláková. 

Kříže na chebském náměstí vydržely i přes Velký pátek, který je všeobecně přijímán jako den Velkého smutku a zůstaly tak pietním místem pro každého kdo chtěl uctít některou ze 192. obětí nemoci covid-19.