Cheb: Galerie 4 oslavila 35. výročí online akcemi (TV Západ)

Krajská galerie fotografie Galerie 4 v Chebu v závěru roku 2020 uspořádala připomínku výročí 35 let své existence. Významná instituce, která během let udržuje vysokou úroveň svých výstav i dalších akcí, se musela vyrovnat s vládními omezeními kvůli koronaviru. Namísto oslav za účasti veřejnosti proto nabídla tři online streamy ze svých prostor v Art centru na Františkánském náměstí.

Jako první proběhl koncert skupiny Zrní. Téměř na den přesně po roce se pětičlenná kladenská kapela s osobitým soundem představila opět v prostorách bývalého špejcharu, kde Art Centrum sídlí. Od jejich loňského březnového alba, které bylo již desátou nahrávkou, se skupina potýká s omezenou možností vystupovat. 

Dvouhodinový proud alternativního rocku se setkal s velkou odezvou a skupina musela přidávat. Jen na našem facebookovém profilu zhlédlo koncert přes 7 tisíc diváků. Další pak přímo na profilu kapely a tisíce na Youtube. 

Na druhý den byly připraveny dva livestreamy. Oba měly společné protagonisty. Tři zakládající členové loutkoherecké skupiny Buchty a Loutky přivezli dopolední hravé představení pro děti Paleček a odpolední adaptaci známého horroru Psycho. 

„My jsme kdysi, vlastně před necelými deseti lety, udělali cyklus čtyř hororů – filmů, bylo to orámované z 50., 60., 70., a 80. let a Psycho je z těch padesátek,“ přiblížil kontext představení pro dospělé jeho scénárista a režisér Radek Beran.

Prostor Art Centra Galerie 4 navazuje a rozvíjí činnost bývalých prostor v Kamenné ulici a poskytuje mnohem lepší zázemí pro účastníky akcí, pracovníky Galerie, ale především pro návštěvníky.

„Já jsem zde ještě nebyl, ale kluci již ano. Párkrát se tady už hrálo, myslím. Pro mě to ale dnes byla premiéra. G4 je pro nás iniciační věc, protože, jak jsme zde v Chebu před skoro 30 lety začínali, tak jsme dělali i pár vernisáží ve staré G4, takže to byl pro nás takový oblíbený žánr, který jsme pro nás - pro sebe objevili. Byl to prostor experimentování a povadlých vtipů – to bylo skvělé,“ zavzpomínal Beran. 

V časech lockdownu se sice nekonají veřejné akce, ale Buchty a Loutky pokračují v činnosti.

„Co se dá, tak to jsme zkoušeli. Udělali jsme dvě premiéry streamované – Palečka a ještě teď na podzim nebo v zimě R.U.R. Ten titul jsme si nevybrali, ale oslovil nás klub, který má příští rok výročí – slovo robot. Nevím, proč oslovili nás, ale asi se jim zdálo, že by to chtělo vnést trošku nadhledu do toho, tak jsme do toho vnesli nadhled a udělali jsme R.U.R. Zkoušíme a vymýšlíme „krávoviny.“ Našli jsme si v tom streamování takovou zvláštní perverzní zálibu, ale není to ono. Nyní vymýšlíme na jaro, protože si myslíme, že to bude trvat dál, tak nějaký formát třeba nebo seriál, který je právě jen pro ten stream, protože divadlo nefunguje takhle úplně,“ zhodnotil možnosti režisér a loutkoherec. 

A připojil přání chebské Galerii 4. 

„Co se dá přát, aby vydrželi hlavně toto období, aby fungovali, protože to je již takový evropský formát tady. Je to skvělé, ať vydrží Zbyněk a spol.. My se též budeme snažit držet a třeba zde ještě nějakou vernisáž uděláme po 60 letech,“ dodal Radek Beran.