Cheb: Knihovna musí zlikvidovat 76 tisíc knih (TV Západ)

Pohromou pro chebskou knihovnu skončila zprvu nenápadná zpráva o zahoření vysoušeče vlhkosti ve čtvrtek 8. září. Požár se sice nerozšířil do dalších prostor, nicméně kouř nakonec způsobil vyřazení desetitisíců knih a nemalé náklady na opravy.

"Byl to požár vysoušeče vlhkosti vzduchu, který nám tady běhá když je právě takovéhle vlhké počasí vždycky přes noc. Ten shořel, nad ním shořely také elektrorozvody a to bylo všechno. Ale to co způsobilo následnou škodu byl oblak dýmu, spalin a sazí, který prolétl celou knihovnou. To jsou tři patra skladů a nahoru do půjčovny, a to proto, že ty sklady a půjčovna jsou propojeny personálním schodištěm, které je otevřené. Takže ty saze ležely opravdu více jak pět týdnů bohužel na všem, co v té knihovně máme," přiblížila ředitelka chebské knihovny Martina Kuželová. 

Speciální sanační firma v současné době vyklízí kontaminované knihy, které se budou likvidovat. 

"Zprvu jsme se domnívali, že některé knížky zachráníme, ale s přibývajícími týdny, kdy se tedy dlouho nevědělo, jestli se situace bude řešit jako havárie nebo ne a bude se muset ta firma soutěžit. Dnes už je jasné, že ty knížky prostě nezachráníme. Sanační firmy sice ty knihy sanovat umějí, ale je to dost nákladné a pracné a vyplatí se to u opravdu jen u velmi vzácných knih. A i kdyby byly sanované ty knihy, tak žádná sanační firma vám nedá záruku na to, že jsou zdravotně nezávadné. Tudíž v případě soukromé knihovny by to asi možná šlo, ale v případě veřejné knihovny, to bych tedy tu odvahu neměla to dál půjčovat. Co ta sanační firma bude dělat? Musí, to právě teď probíhá od pondělí 17. října, vyklidit veškeré vybavení knihovny, hlavně knihy, je to 76 tisíc knih, což nám všem velmi trhá srdce. Pak bude následovat oprava elektro rozvodů, to je to, co jsem zmiňovala, že ty elektro rozvody jsou zasažené, výmalba celé knihovny a pokládka koberců," popsala stav Kuželová. 

Vzácné knihy a regionální literatura, která tvoří srdce každé bývalé okresní knihovny, naštěstí zůstaly v jiné budově. V ní nyní našly azyl pracovnice hlavní budovy. 

"Ta regionální literatura, to je to, co si každá knihovna hýčká. V našem případě je to všechno, co vychází o Chebsku anebo je to od autorů, kteří z Chebska pocházejí nebo tu přímo působí. My naštěstí tuto literaturu máme v tzv. malé knihovně, která funguje vedle, kde je dětské oddělení a studovna a čítárna, tudíž jsme to řešit nemuseli. Ale vytipovali jsme si 420 vzácnějších knih, které vyšly před rokem 1945, jsou v češtině a ty tedy sanovat necháme. Výhodou jejich je, že my už je stejně domů nepůjčujeme, pouze prezenčně, tzn. na místě v knihovně," oddychla si ředitelka knihovny. 

Neštěstí chebské knihovny zvedlo velkou vlnu solidarity a knihovna bude pomoc koordinovat ihned po ukončení nezbytných záchranných prací.

"Ta podpora ze strany knihoven, veřejnosti i řady institucí nejen z našeho regionu je obrovská a my jsme za to hrozně vděční. Nabízejí knížky s tím, že zatím říkáme vydržte, nemáme to opravdu kam dávat a tam kde působíme teď dočasně, resp. půjčovna pro dospělé, tak tam už by se nehnuli, kdyby tam byla spousta darů, ale máme i na webových stránkách výzvu, aby lidé vydrželi. Časem vymyslíme systém, o které knihy opravdu máme zájem, aby bylo jasné, které knihy opravdu už k nám putují nebo neputují, aby lidé neposílali desetkrát Švejka nebo něco podobného," dodala Kuželová. 

Škody zatím nejsou přesně vyčíslené. Knihovna čeká na cenovou nabídku za zmíněné následné opravy. Na sanační práce půjde okolo 3,5 milionů korun, škoda na knihovním fondu se vyšplhala až na 18 milionů. To je pořizovací cena likvidovaných knih.