Cheb: Město navštívili zástupci lotyšských samospráv

Asociace výkonných ředitelů lotyšských místních a regionálních samospráv byla založena v roce 1997 s cílem konsolidovat a organizovat vedoucí úřadů v oblasti spolupráce, výměny zkušeností a právní pomoci, jakož i ke zlepšení jejich kvalifikace.

Asociace spolupracuje také se zahraničními kolegy, s nimiž navazuje kontakty v oblastech managementu, řízení lidských zdrojů, ekonomického, strategického nebo také krizového řízení. Doposud se uskutečnilo šest studijních pobytů českých delegací v Lotyšsku. V loňském roce se takového setkání zúčastnil i tajemník Městského úřadu Cheb Václav Sýkora -  člen předsednictva STMOÚ (Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR), kdy na jednání byl odsouhlasen právě studijní pobyt na rok 2018 ve Středočeském a Karlovarském kraji České republiky.

„Jsem rád, že jsem mohl přivítat u nás v Chebu zástupce lotyšských samospráv a pohovořit o tématech spojených s řízením úřadů. Do programu byla zařazena i prohlídka města, Retromuzea a Krajinné výstavy. Při neformálních rozhovorech jsme diskutovali na témata čerpání prostředků EU, školství, zdravotnictví, bydlení a dotkli jsme se i současné politické situace obou zemí. Je velmi pozitivní sledovat rychlý rozvoj Lotyšska a vliv unie na tento posun dopředu,“ zmínil tajemník Václav Sýkora.

„Diskuse se dotkla také palčivých témat, která tíží naše město. V současnosti je to doprava a nedostatek parkovacích ploch, ale také absence a stáří mostů a lávek, které intenzivně řešíme,“ zmínil priority města starosta Zdeněk Hrkal.

Lotyšsko se nachází na východním pobřeží Baltského moře, hraničí s Estonskem, Litvou, Ruskem a Běloruskem. Rozloha je 64,6 tisíc km2. Zaznamenává velký a dynamický úbytek obyvatel – v současné době zde žije okolo 1,9 milionů obyvatel. Úředním jazykem v Lotyšsku je lotyština, i když 45 procent lidí mluví rusky. Od ledna 2014 je zde oficiální měnou zavedeno Euro.


Zdroj: město Cheb