Cheb: Stavba přírodovědného pavilonu v DDM Sova zahájena (TV Západ)

Domu dětí a mládeže Sova v Chebu se podařilo po letech získat finance na přístavbu přírodovědného centra. V místě budoucího pavilonu v současné době probíhají intenzivní práce.

"Tady byla stará stáj, byly zde skleníky s přípravnou pro krmení. Některé skleníky byly z roku 1940, další z roku 1980. Jejich životnost už byla dávno za zenitem. Oprava by byla velice drahá. Paní Krejsové a jejímu odboru se podařilo v rámci evropské dotace získat peníze a může se postavit nové moderní přírodovědné centrum. Plány na vybudování nového centra jsou již tak 10 – 12 let staré. Postupně se to vyvíjelo. Až v poslední době, když se na toto objevily dotace, tak se nám podařilo přesvědčit vedení města, aby z toho udělalo projekty. Připravilo se to a pak jsme čekali další 3 – 4 roky se stavebním povolením, které jsme měli připravené, než nějaká dotace vyjde," přiblížil ředitel Domu dětí a mládeže Sova Cheb Miroslav Šverdík. 

Stavba za 38 milionů korun bude nejen moderně vybavena, ale také s relativně nízkými provozními náklady. 

"Budova by měla být nízkoenergetická. Jsou tam všude trojskla. Bude vytápěna tepelným čerpadlem a všude bude podlahové topení. Na střeše by měla být solární elektrárna, která by měla dodávat energii pro výhřev terárií a osvícení," popsal Šverdík. 

Vrtkavé počasí v srpnu sice trochu pozdrželo zemní práce, ale stavebníci postupně skluz eliminují. 

"Firma měla problémy s dešti, kdy se jim sesypávaly všechny výkopy. Vypadá to ale, že postupně dohánějí ztrátu. V září by měla být deska a mělo by se začít zdít nahoru. V podstatě by mělo být hotovo v červnu příštího roku," uvedl ředitel. 

Na nový pavilon se těší nejen pracovníci Sovy, ale především děti, které navštěvují zdejší kroužky. 

"My zde máme stanici malých přírodovědců, která je zde již mnoho let. Máme vždy přibližně kolem 100 – 120 dětí v přírodovědných kroužcích. Děti neměly v podstatě zázemí, střídaly se s ostatními dětmi po budově. V této budově budou dvě nové moderní učebny. Bude tam teraristika, místo pro teraristiku, která je v současné době ve staré budově. Je to ale malé, takže se to přesune sem. Původní skleníky, které byly, tak nahradí skleníky v této budově. Budou sice menší, ale bude to kvalitnější, a to subtropický a tropický skleník. Pak tam samozřejmě bude zázemí pro pracovníky, krmiče a budou tam i toalety pro veřejnost, pro děti," vyjmenoval části vznikajícího zařízení Šverdík. 

Bonusem pro veřejnost bude možnost vidět více než dosud. 

"Jak otevíráme zahradu pro veřejnost v rámci otevřených sportovišť přes léto, tak by měla být otevřena i tato budova. Bude postavena tak, že lidé z chodby uvidí do skleníků, kde máme mandarinky, citrony – jsou to 30leté stromy. Pak by měli vidět do té teraristiky, měli by se tam i dostat. Takže v rámci otevřených sportovišť, kam se do teď lidé - návštěvníci nedostali, tak nyní se dostanou," dodal ředitel Miroslav Šverdík. 

DDM Sova Cheb v letošním roce také spustila online přihlášky do kroužků už od začátku července. Jejich přehled a aktuální volnou kapacitu naleznete na https://www.ddmcheb.cz/krouzky.