Cheb zvítězil v krajském kole soutěže Historické město roku 2020

Město Cheb se stalo vítězem krajského kola soutěže Historické město roku 2020 a postoupilo tak do celostátního kola, kde se utká s dalšími městy jednotlivých krajů ČR. Titul Historické město roku se uděluje jako ocenění za nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

O vítězství v krajském kole a o postup do celostátního kola bojovala v Karlovarském kraji další tři města – Žlutice, Horní Slavkov a Karlovy Vary.

Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Za vítězství v krajském kole obdrželo město Cheb 100 tisíc korun z programu regenerace a pamětní list. 

Hodnoticí komise, ve které zasedli pracovníci památkového ústavu v Lokti, zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ocenila vysoký počet dokončených projektů obnov v historickém centru města i koncepční přístup Chebu k naplňování Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Zaujala ji také osvětová práce města Cheb a Nadace Historický Cheb v oblasti záchrany a obnovy kulturního dědictví. Příkladem je unikátní prohlídková trasa, která představuje ojedinělý soubor historických krovů měšťanských domů a dále také workshopy, na nichž si veřejnost mohla vyzkoušet výrobu historického krovu či tvorbu omítky tradičními technologiemi.

Vítěz celostátního kola bude slavnostně vyhlášen v měsíci dubnu, a to u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel. Kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku získá vítěz hlavní cenu, kterou je milion korun, dále umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců.


Zdroj: Živý kraj