Chodov: Ve městě začal monitoring kontejnerů

Jak rychle a jak často se zaplní kontejnery na tříděný odpad začal monitorovat Chodov. Cílem projektu je zmapovat možnosti provozních úspor.

Do tří desítek nádob v okrajových částech města nechala radnice nainstalovat speciální ultrazvukové senzory. První na řadu přišly nádoby na sklo, které společně s nápojovými kartony bude Chodov monitorovat dva měsíce. Další komodity jako je papír a plasty pak už jen jeden měsíc.

„Senzory sledují míru zaplněnosti nádoby a rovněž hlídají dynamiku naplňování. To znamená, zda nedochází k zneužívání tím, že dojde k zaplnění během pár minut,“ popsala systém Ilona Nehybová z chodovského odboru správy majetku s tím, že monitoring bude probíhat v průběhu celého letošního roku.

Radnice si chce tímto způsobem mimo jiné ověřit, jestli je možné upravit množství nádob na tříděný odpad tak, aby nebylo nutné jezdit k nim příliš často.

„Hledáme nové formy svozu odpadu a zároveň chceme vyzkoušet, zda jde k této problematice přistoupit i jiným způsobem,“ doplnil starosta Chodova Patrik Pizinger.


Zdroj: město Chodov
Foto: ilustrační