Covid v kraji ustupuje, očkování v Prioru v pátek končí

Nákaza koronavirem na území Plzeňského kraje podle hygieniků v tuto chvíli stagnuje a lze očekávat její další zklidnění. Denní počet záchytů se snižuje, přesto se zatím stále pohybuje na úrovni do dvou tisíců případů denně.

Situace je stabilizovaná i v nemocnicích. Podle koordinátora lůžkové péče pro Plzeňský kraj prof. Jana Beneše v nich kulminuje počet hospitalizovaných pacientů a většina z nich má střední a lehký průběh nemoci. I nadále však bude platit ve všech nemocnicích zákaz návštěv. Testování ve firmách a školách tento týden končí.

 „Vzhledem k dobrému vývoji pandemické situace se nebude Krizový štáb Plzeňského kraje scházet každý týden, ale jednou za čtrnáct dní,“ informuje hejtman Rudolf Špoták.

Situace v pobytových sociálních službách

Také v pobytových zařízeních sociálních služeb je situace stabilní, a to navzdory mírnému zvýšení počtu covid pozitivních klientů (činí jen necelé 1,5 procenta). Počet pozitivních zaměstnanců v pobytových zařízeních klesl.  Ani terénní služby nehlásí žádné problémy.

Školy a školská zařízení

Testování ve školách v pondělí skončilo. Celkem bylo testováno 15 000 žáků, z toho bylo jen 183 pozitivních žáků a 15 pedagogických pracovníků. „Pokles je znatelný, čísla jsou výrazně nižší a žádná škola v Plzeňském kraji nevyužila mimořádného ředitelského volna,“ konstatovala Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu.

Očkovací centrum v bývalém PRIORU končí

Zájem o očkování se snižuje. V pátek 18. února  bude uzavřeno očkovací centrum pro neregistrované zájemce v bývalém obchodním centru PRIOR. Důvodem je nízký počet lidí. Přestože se v něm po jeho otevření na konci listopadu loňského roku nechaly denně očkovat stovky lidí, v posledních dnech je to jen několik desítek (30-50 osob denně). Celkem bylo na tomto očkovacím místě od jeho počátku očkováno více než 12 500 osob.

„Možnost pro neregistrované zájemce pro očkování zůstane zachována, a to na EUC Klinice Plzeň, která pro ně vyčlení samostatnou ordinaci,“  sdělil vedoucí odboru zdravotnictví Jan Karásek.

EUC Klinika bude také v rámci Plzeňského kraje základním očkovacím místem pro podání vakcíny NOVAVAX. Zatím  projevilo zájem o očkování vakcínou Novavax 417 zájemců.

Další jednání Krizového štábu je svolán na středu 2. 3. 2022.