Děti kresbami vyzývají návštěvníky Prahy 2 k ohleduplnosti

„Máme rádi Dvojku. Žijeme zde společně,“ je nový slogan Prahy 2, kterým tato městská část spouští informační kampaň ve svých ulicích a parcích.

Zejména v letních měsících trápí místní hluk, nepořádek a nedodržování zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti. Tentokrát se však do řešení problému zapojili také žáci základních škol. Díky jejich výtvarným dílům, která jsou přímo součástí informačních cedulí, se ulice, parky a náměstí promění v galerii pod širým nebem.

„Jsme centrální městskou částí a zároveň městskou památkovou zónou. Naše náměstí, parky i oblast náplavky Rašínova nábřeží patří již dlouhodobě k těm nejvyhledávanějším odpočinkovým místům v metropoli. To s sebou ovšem nese i mnohá negativa pro naše rezidenty, jako například větší hlučnost a časté rušení nočního klidu. A konečně přináší  také zvýšené nároky na čistotu a pořádek. Vím, že policisté a strážníci dělají všechno proto, aby situaci v parcích měli pod kontrolou, ale to samo o sobě nestačí. Chceme, aby se všem na Praze 2 dobře žilo. Proto jsme přišli s nápadem zapojit do informační kampaně žáky našich základních škol. A udělali jsme dobře, školáci se svého úkolu zhostili na výbornou. Nakreslili témata svým dětským, přesto velmi vnímavým pohledem. Z dětských obrázků čiší přímočarost, která nutí k zamyšlení. Na radnici nakonec dorazila úctyhodná stovka návrhů, a tak vybrat vítěznou pětici nebylo vůbec jednoduché,“ přibližuje kampaň radnice její starostka Alexandra Udženija.

Vítězná pětice návrhů spolu s doprovodným textem zdobí nové informační cedule, které nechala městská část instalovat například na Karlovo či Tylovo náměstí, do Zítkových sadů i na náplavku Rašínova nábřeží. Návštěvníci i zahraniční turisté se tak jednoduchou a srozumitelnou formou seznámí s pravidly chování, např. udržováním čistoty a pořádku, dodržováním nočního klidu nebo zákazem konzumace alkoholu na veřejnosti. Kompletní přehlídku všech uměleckých děl hodlá radnice veřejnosti představit v září prostřednictvím samostatné výstavy.

„Na bezpečnosti a pořádku nám záleží. Proto aktuální situaci v městské části bedlivě sledujeme a společně s policisty i strážníky pravidelně vyhodnocujeme. Scházíme se u společného stolu a případné problémy včas a rychle řešíme, tak abychom předešli zhoršení situace. S příchodem teplého počasí a počátkem turistické sezóny policie zaznamenala zvýšenou koncentraci návštěvníků poblíž památek, v parcích, na náměstích i na náplavce. A v této návaznosti registrovala i častější porušování nočního klidu a veřejného pořádku. Při řešení takových případů však policisté i strážníci opakovaně naráželi na nepochopení návštěvníků a neznalost vyhlášek. V návaznosti na časté stížnosti obyvatel Podskalí je od začátku července navíc účinná nová vyhláška, která v nočních hodinách znemožňuje konzumaci alkoholu na náplavce. I to nás přimělo k tomu, abychom přišli s novou informační kampaní, která policii a návštěvníkům pomůže,“ dodal radní pro bezpečnost Prahy 2 Michal Zuna.