Díky pomoci sociálních pracovníků se rodina v Plzni stěhuje

Rada města Plzně schválila uzavření nájemní smlouvy k městskému bytu s paní Petrou. Mladá Plzeňanka byla dosud nájemkyní sociálního bytu, který vlastní město Plzeň. V tomto bytě žila s partnerem a tříletou dcerou.

Díky komplexní sociální práci pracovníků Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně se oba dospělí zapojili trvale do pracovního procesu. Díky stálým příjmům se nyní ze sociálního bydlení mohou přesunout do standardního nájemního bytu.

„Domácnostem v sociálních městských bytech je poskytována asistence v bydlení sociálními pracovníky odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování. S rodinou paní Petry začali spolupracovat zhruba před rokem. Díky sociální práci založené na individuálních plánech domácnosti se partnerům podařilo získat stabilní zaměstnání a stálý příjem a tím zvýšit kvalitu svého života. Tento sociální byt byl rekonstruovaný za využití finančních prostředků z dotace programu Integrovaného regionálního operačního programu v rámci výzvy, nájemní smlouva byla uzavřena na jeden rok. Paní Petře a jejímu partnerovi se díky zapojení na pracovní trh podařilo zajistit si dostatečné finanční prostředky, a díky tomu již nesplňovali podmínky pro uzavření nájemní smlouvy k sociálnímu bytu. Paní Petra a její partner byli po celou dobu řádnými nájemci sociálního bytu, spolupracovali s klíčovým sociálním pracovníkem na zlepšení své situace, proto rada města schválila uzavření nájemní smlouvy ke standardnímu bytu,“ uvedla Světlana Budková, radní pro oblast bytovou, včetně sociálního a dostupného bydlení.

V současné době poskytuje výše zmíněný odbor asistenci v bydlení 63 domácnostem, kdy intenzita podpory je různá. Tuto formu sociální práce vykonává šest sociálních pracovníků. Jejich cílem je zajistit klientovi odpovídající a stabilní samostatné bydlení a současně minimalizovat rizika ztráty jeho bydlení. Sociální pracovníci kladou důraz na zapojení klienta na pracovní trh, pokud to jeho zdravotní stav umožňuje.