Dnes je světový den jízdních kol

Chebské muzeum při této příležitosti připomíná slavnou historii jejich výroby v Chebu.

"Připomeňme si v rámci dnešního světového dne letošní dvě kulatá chebská výročí, která s jízdními koly v Chebu souvisí," uvádí na svých facebookových stránkách Muzeum Cheb. 

V roce 1891 byla v Chebu založena pobočka firmy PREMIER, která sídlila u dnešní Americké ulice. Továrna vyrábějící jízdní kola se postupně rozrůstala a rozšiřovala výrobní program – produkovala také kočárky, motorová kola a vozíky. Rozvoj ve 30. letech 20. století omezila hospodářská krize a následně válečná výroba. Od roku 1950 byla výroba začleněna pod n. p. Eska Cheb.

Roku 1911 založili bývalí zaměstnanci firmy Premier A. Swetlik a H. Kastrup v Chebu vlastní závod na výrobu kol, od roku 1921 nesoucí jméno ES-KA. Ten sídlil v nově postavené továrně u Pražské ulice a postupně se vypracoval na největší podnik na výrobu jízdních kol u nás. Kromě jízdních kol se zde vyráběla také motorová kola, tříkolky, vozíky a šicí stroje. Součástí firmy se stala i továrna v Rokycanech a ve Varnsdorfu. Po období válečné výroby a konci války došlo k obnovení produkce a od roku 1950 vznikl n. p. Eska Cheb. Ten úspěšně vyráběl kola až do 90. let, kdy firma nedokázala reagovat na nové trendy. Její definitivní konec pak znamenala demolice továrny v roce 2006.


Zdroj: fb město Cheb
            fb Muzeum Cheb