Dnes začal platit zákaz prodeje HHC

Prodejci s konopnými výrobky v Česku nabízejí výrazné slevy na produkty obsahující hexahydrokanabinol (HHC) kvůli jeho dočasnému zákazu. Mají však alternativy a neobávají se krachu.

Hexahydrokanabinol (HHC) je synteticky vyráběný z kanabidiolu (CBD) nebo tetrahydrokanabinolu (THC). V malých koncentracích mohou tyto látky obsahovat i konopí, včetně toho technického. Po požití se u člověka nezřídka dostavují pocity euforie a povzbuzení. Některým lidem, především dětem a mladistvým, však mohou způsobit zdravotní komplikace.

Expertní názory naznačují, že po úplném zákazu se na trhu začnou objevovat náhradní varianty HHC, které mohou mít silnější účinek a být potenciálně nebezpečnější. Zákaz by měl být dočasný a poté by měl trh fungovat regulovaně. Novela zákona o návykových látkách navrhuje prodej pouze zletilým ve specializovaných prodejnách a ne v automatech.

U prodejců bude dodržování zákazu kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která bude mít na starosti hlavně kontrolu potravin. Tedy třeba to, jestli se v prodejních automatech i v obchodech už opravdu nedají koupit gumoví medvídci a jiné cukrovinky s HHC.

Zákaz má být podle vlády jen dočasný do té doby, než zákonodárci schválí přísná pravidla jejich prodeje. To by mělo být do začátku příštího roku.