Do úklidu veřejného prostranství se v Plzni aktivně zapojuje i veřejnost

Kromě akce Pytlomat, kterou v nedávné době opět rozjel plzeňský centrální obvod, se k výzvě ke společnému úklidu životního prostředí připojují skupiny občanů.

 Dobrovolníci volají a píší na Úřad městského obvodu Plzeň 3 s konkrétní nabídkou pomoci.

Prvními pomocníky byla skupina obyvatelek předních Skvrňan, která provedla ve spolupráci s veřejnou službou a specializovanou firmou úklid a údržbu zeleně od hasičárny v Předních Skvrňanech směrem k Zátiší. „Vadil mi nepořádek, který se povaloval na cestě od skvrňanské hasičárny směrem k Sokolovně, na který jsem šla na úřad původně jen poukázat. Po krátkém jednání jsem starostovi nabídla, že s kolegyněmi Sokolkami pracovníkům veřejné služby pomůžeme. Nakonec se zapojila i úklidová firma a společně jsme v následujících dnech cestu k sokolovně zvelebili,“ sdělila Anna Poddaná, jedna z dobrovolnic úklidové akce.

Dalšími dobrovolníky pak byla skupina studentů Masarykova gymnázia, která si vzala na starost úklid levého břehu Radbuzy v úseku pod prodejnou Lidl. „V rámci ekologické výchovy jsme se chtěli zapojit do úklidu veřejného prostranství a tuto akci jsem chtěla uskutečnit co nejdříve, dokud jsou odpadky vidět a nejsou zarostlé vegetací“, sdělila Monika Korčáková, učitelka Masarykova gymnázia. Studenti chtějí pokračovat v úklidu i další týden, kdy přijde na řadu další část levého břehu Radbuzy směrem k DEPu.

S úklidem pomáhají také lidé bez domova sdružení ve spolku k Srdci, kteří pravidelně uklízejí tam, kde je to nejvíce potřeba. „Vždy spojíme útěchu duše během bohoslužby s následnou prací a odměnou nám je nejen dobrý pocit, ale i závěrečné malé občerstvení. Jsem rád, že model, který jsme si vysnili, tak úžasně funguje,“ říká duchovní Martin Sedloň.

Další organizací, která se pravidelně zapojuje do uklízení životního prostředí je nezisková organizace Trash Hero Plzeň, která již tradičně uklízí například okolí nádraží Jižní Předměstí. Letos skupina dobrovolníků nasbírala v tomto prostoru více než 73 kg odpadu.

Obvod dobrovolníkům zajišťuje rukavice, pytle na odpadky a na konci akce pak nasbíraný odpad případně odváží k likvidaci.

„Mám opravdu moc velkou radost, že naše výzva nezapadla a že existují skupiny lidí, kterým není lhostejné životní prostředí a kteří nám pomáhají ho udržovat. Zvláště mě potěšilo, když se dobrovolnice připojily k naší úklidové firmě, odvedly velký kus práce a zároveň tak vlastně i odkontrolovaly práci profesionálů. Všem dobrovolníkům patří za jejich úsilí obrovský dík“, dodává David Procházka.