Dobrovolníci z Ukrajiny vyrazí uklízet Sedmičku

Uprchlíci před válkou na Ukrajině, kteří našli pomoc a podporu v Praze 7 i jiných částech hlavního města, naplánovali na sobotu 9. 4. dobrovolnickou úklidovou akci.

Podle organizátorů se jedná o výraz poděkování všem, kteří lidem z Ukrajiny obětavě pomáhají. Praha 7 akci podpoří vybavením na úklid a odvozem odpadu, zapojí se také čeští dobrovolníci.

„Marně našim novým ukrajinským sousedům vysvětluji, že jsme jim vděční, že za nás a naši svobodu právě teď na Ukrajině bojují jejich muži, ženy, bratři, sestry, otcové i matky. Nedají ale jinak a chtějí Praze pomoci, a tak budou v sobotu od 9 hodin uklízet Prahu 7 a Prahu 10,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Úklidová akce v Praze 7 proběhne v sobotu 9. 4., dobrovolníci se budou scházet v 9 hodin u prodejny Žabka na rohu ul. Dělnická a Komunardů. Další úklid se uskuteční ve stejný den v Praze 10.

„Úklid organizujeme na znamení vděčnosti za všechny naše lidi, kterým se zde dostalo úžasného přijetí a velké pomoci. Chceme udělat alespoň něco na oplátku,“ řekla organizátorka akce Marija, která pochází z Ukrajiny, v Praze žije již několik let a nyní silně prožívá osudy svých krajanů, které sem vyhnala válka.

Praha 7 akci podpoří dodáním pytlů na odpadky a dalšího vybavení a zároveň zajistí svoz sesbíraného odpadu. Sedmička rovněž vytipovává místa, kam půjdou účastníci uklízet. K akci se kromě lidí z Ukrajiny plánují přidat také Češi, zapojí se i starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Organizátoři na základě velkého zájmu zvažují, že by v podobných aktivitách pokračovali i na dalších místech v Praze.