Dotace na zateplení domu v roce 2022 v Moravskoslezském kraji

O vlastním bydlení sní pravděpodobně každý. V dnešní době je u novostavby nutné jít úspornější a ekologičtější cestou. Tento parametr je dokonce už zařazen i v legislativě. To ovšem značně prohlubuje rozpočet celé stavby nebo i rekonstrukce. Podívejte se s námi na to, jak obyvatelé ostravského regionu mohou financovat zateplení dotacemi.

Jistě jste už zaznamenali rapadní růst cen energií. To v podstatě vybízí k tomu, pořídit si jiný, alternativní zdroj energie, jako jsou například solární panely. A to není cesta jen pro lidi žijící alternativními způsoby bydlení. Ano, i na tuto modernizaci můžete získat dotace.

Ostravský region je všem bohužel známý špatným ovzduším plným smogu. I když hladina smogu v ovzduší jde stále dolů, je potřeba tomu nějak pomoc. Protože zdraví je vždy na prvním místě, rozhodl se stát dál podporovat každého, kdo chce přispět k ekologičtější, zelenější a zdravější budoucnosti.

Znáte dotaci Nová zelená úsporám?

Program Nová zelená úsporám vznikl jako přímá finanční podpora těm, kteří se rozhodli snížit svou uhlíkovou stopu a zvýšit energetickou účinnost svých domovů. Evropská unie se rozhodla do roku 2030 na tyto účely uvolnit až 39 miliard korun. Finanční prostředky poskytuje Státní fond životního prostředí ČR.

Věděli jste, že…
…od začátku, tj. rok 2014, získalo v rámci tohoto programu dotaci přes 65 tisíc příjemců v celkové hodnotě přes 10 miliard korun?


Ale pozor! S rokem 2022 přichází řada změn.

Na co se Nová zelená úsporám vztahuje?

Spousta otazníků vstává nad otázkou, kdy má člověk nárok tyto dotace čerpat? To je na tom letos právě parádní! Čerpat můžete opravdu na celou řadu oprav či rekonstrukcí. Vyměňujete okna? Rekonstruujete nebo jen zateplujete dům? Toužíte po pasivním domě? Ve všech a dalších případech máte na dotaci nárok. Dokonce při novostavbě pasivního domu vám stát dotacemi přispěje, a to až půl milionu korun. Kromě toho je Nová zelená úsporám nově sloučena i s programem Dešťovka, který má za cíl zlepšit hospodaření s dešťovou vodou v domácnostech.

Ani Kotlíkové dotace ještě nejsou pase. Jestliže se chystáte na výměnu kotle můžete v tomto roce stále žádat o dotace. V rámci tohoto programu můžete získat až 50 % bez ohledu na výši vašich příjmů.

TIP: Pro lepší domácí klima doporučujeme zvážit výběr vhodné čističky vzduchu.

Kdo má na dotace nárok?

Skvělou zprávou je, že nemusíte být vlastník nemovitosti, abyste s žádostí na dotace přišli. Právo na dotace má mimo vlastníku i zástupce bytového družstva či obce, developer, spoluvlastník nebo nabyvatel bytové jednotky. Musíte ale splnit podmínku, že nemovitost není zatížena exekucí či jiným závazkem vůči státu. Ani hypotéka, stavební spoření či jiný finanční produkt, který vám k vysněnému bydlení pomohl, není překážkou.

Novinkou je, že dotace mohou získat i majitelé rekreačních objektů, pokud v nich trvale žijí. Jestliže se teda chystáte vyměnit byt v centru města za chatičku v malebné vesničce, která potřebuje na celoroční bydlení připravit, můžete jásat.

Nový rok přináší vyšší dotace: jakou maximální částku je možné získat?

S novým rokem došlo i k navýšení některých dotací. Například podpora při zateplení stávajících domů vzrostla zhruba až o 20 % na 30 až 650 tisíc korun. A nikdo se vás nebude ptát, jestli jste pro zateplení využili foukanou nebo stříkanou izolaci. U novostavby rodinného domu došlo k růstu o 50 tisíc korun, celková výše je tedy až v rozmezí 200-500 tisíc Kč. A to není všechno.

A protože popularita využití sluneční energie stoupá i u nás, ze zvyšování dotací program nevyřadil ani zájemce o pořízení solárních systémů. Dříve platila podmínka, že 70 % vyrobené energie musí být využito pro vlastní spotřebu. Tato podmínka je letošním rokem zrušena.

Snad každý už zaznamenal rušno, které se pojí s elektromobilitou. Výfukové plyny jsou jedním z několika důvodů globálního oteplování a silné uhlíkové stopy. Aby stát namotivoval občany k pořízení elektromobilů, rozhodl se přispět 30 tisíc Kč na pořízení domácí nabíječky elektromobilů.

Bonus se nabízí i pro ty, kteří se rozhodli hned pro několik úsporných opatření domácnosti. Každá kombinace přináší bonus 10 tisíc Kč a u bytových domů až 20 tisíc Kč. Jakmile tedy budete znát všechny dostupné materiály a možnosti zateplení budov a pro některou z nich se rozhodnete, popřemýšlejte i o další úspoře. Protože čím více opatření, tím více peněz ke standardní dotaci navíc.

Dalších 10 % automaticky zvýhodňuje žadatele ze strukturálně znevýhodněných regionů. Tím je právě Moravskoslezský, Ústecký či Karlovarský kraj.

Věděli jste, že…
…dotaci můžete čerpat i zpětně? Je možné žádat o dotace na opatření, která byly provedena maximálně do 2 let zpětně.


Jakmile dojde ke schválení dokladů o realizaci úsporných opatření, můžete peníze z dotačního programu na svém účtě očekávat maximálně do 6 měsíců.

Klára Kohoutová

Obrázky:
pixabay.com/cs/photos/solárn%C3%AD-panely-topen%C3%AD-1477987/
pixabay.com/cs/illustrations/domov-dům-udržitelnost-5591476/
pixabay.com/cs/illustrations/zelená-tráva-trávn%C3%ADk-stébla-trávy-1974056/
pixabay.com/cs/photos/pen%C3%ADze-zisk-finance-podnikán%C3%AD-2696228/
pixabay.com/cs/photos/nový-domov-konstrukce-stavět-1664284/