DPMB věnoval zimní bundy potřebným, převezme je Sociální nadační fond města Brna a Jihomoravského kraje

Dopravní podnik města Brna věnoval další várku zimních bund na charitu. Celkem 264 obnošených kusů, které zaměstnanci vrátili výměnou za nové, předal Sociálnímu nadačnímu fondu města Brna a Jihomoravského kraje. Ten je rozdělí mezi potřebné v kraji. Padesátka jich okamžitě najde uplatnění v brněnském sociálním šatníku, zbytek poputuje za lidmi bez domova do Vyškova, Znojma a Blanska. Dopravce poprvé akci uskutečnil na začátku letošního roku, celkově tak letos daroval 432 bund.

„Sociální nadační fond města Brna a Jihomoravského kraje je určený pro ty, kteří nemají možnost dostat se ze složité situace vlastními silami, i když se o to snaží. Pomoc směřujeme k rodinám, dětem bez rodiny, rodičům samoživitelům, seniorům ohrožených chudobou nebo osobám se zdravotním postižením a jejich rodinám. V letošním roce fond zatím podpořil 148 žadatelů, mezi které rozdělil více než 4,8 milionu korun,“ uvedla primátorka města Brna a předsedkyně správní rady nadačního fondu Markéta Vaňková.

„Od loňského roku oblékají naši zaměstnanci nové uniformy. Dosavadní, které ještě mohou posloužit, naši lidé vrací, bylo proto logické hledat pro ně uplatnění. V únoru jsme sociálnímu nadačnímu fondu darovali 168 bund, dnes předáváme dalších 264. Jsme rádi, že budou mít využití a lidem v nouzi pomohou,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

80 softshellových a 184 zimních bund musely před odvozem pracovnice oděvního skladu brněnského dopravního podniku zbavit nášivek s logy dopravce, aby nemohlo dojít k jejich zneužití. V baleních po padesáti kusech nyní poputují potřebným v Brně i za hranicemi města. „Padesátku bund věnujeme sociálnímu šatníku kurátorů při Odboru sociální péče města Brna a zbývající kusy rozdělíme mezi klienty sociálních kurátorů Vyškova, Blanska a Znojma. Všechny bundy pomohou lidem bez domova,“ vysvětlila místopředsedkyně správní rády Sociálního nadačního fondu Monika Škorpíková.

Dopravní podnik města Brna patří mezi stabilní podporovatele fondu. Kromě sbírky zimních bund se také aktivně zapojil do charitativního běhu Skolíme Koliště, jehož celkový výtěžek přesahující 40 tisíc korun putoval právě klientům fondu.

Sociální nadační fond města Brna a Jihomoravského kraje

motto: Pomáháme těm, ke kterým se štěstí otočilo zády. 

Sociální nadační fond města Brna a Jihomoravského kraje (SNF) je nestátní nezisková organizace založená v roce 1993 původně jako Sociální nadace města Brna „Domovy potřebných“, a to rozhodnutím Zastupitelstva města Brna. O pět let později se transformovala na nadační fond a v roce 2014 se působnost fondu rozšířila na cely´ region Jihomoravského kraje. V roce 2020 bylo schváleno celkem 164 žádostí v celkové výši 3 719 117 Kč, když celková maximální výše daru může být až 100 tisíc korun. V letošním roce SNF okamžitě reagoval na nenadálou živelnou katastrofu na jihu Moravy, která byla zasažena tornádem. Aktuální vyplacená podpora dosáhla částky 2 milionů korun (ze sbírky i prostředků SNF) a podpořila 40 rodin z postiženého regionu – a fond počítá i s další podporou do budoucna.