Dvojitá radost v Zoo Praha. Narodila se mláďata pandy červené

Každým dnem již chovatelé očekávají, že se začnou po venkovním výběhu samostatně pohybovat obě nedávno narozená mláďata pandy červené v Zoo Praha.

Dvojčatům budou téměř tři měsíce. Zatím zůstávají v boudě, kam je chodí matka pravidelně kojit. Právě v jejich zázemí se podařilo jedno z mláďat poprvé vyfotografovat.

„Samice Regica se velmi vzorně stará, jde o její první mláďata. Samec Pat je otcem již dvou odchovaných mláďat a to Akima a Flina. Jde o první dvojčata pandy červené v Zoo Praha,“ popisuje vrchní chovatelka Denisa Zběhlíková. „Jejich pohlaví zatím neznáme, musíme počkat, až mláďata začnou opouštět boudu. Rychle rostou a jejich zbarvení pomalu připomíná vzhled dospělých zvířat, ať už jde o obličejovou masku nebo pruhovaný ocas.“

Pandy červené jsou velmi choulostivé šelmy a jejich chov je náročný. Podle IUCN jsou v přírodě považovány za ohrožený druh. Ohrožuje je částečně lov pro maso a kožešinu, která v čínském Yunanu symbolizuje šťastná manželství a šijí se z ní novomanželské čapky. Vážný je také úbytek přirozeného prostředí.

„Samice Regica k nám přišla teprve v loňském roce, jsou jí nyní dva roky. Zatímco našemu samci Patovi je už třináct let. Jsme rádi, že se nám naše přání dalšího odchovu od samce Pata splnilo a doufáme, že bude s mláďaty vše v pořádku. Odchov můžeme považovat za úspěšný ve chvíli, kdy mláďata přejdou na náhradní stravu,“ dodává kurátor savců Pavel Brandl.

Pandy červené jsou návštěvnicky velmi atraktivní druh, a proto má jejich výběh v Zoo Praha zcela exkluzivní prostor hned u hlavního vchodu.