Dýňová váza, polévka, koláč i podzimní dílničky pro děti nabízí Zámek Žďár nad Sázavou

Dýně se dokutálely na zámek ve Žďáru nad Sázavou a v sobotu 29. října od 15.00 do 18.00 bude jejich velký den. Budou z nich vyřezané obličeje, vydlabané vázy s naaranžovanými květinami a polévka i dezerty. Děti budou moci tvořit v keramických dílnách nebo z podzimních plodů.

„Dekoraci v podobě dýňové vázy nemá každý. Kdo přijde na náš Dýňový den, může si oranžovou krasavici za 50 korun koupit, vydlabat a naaranžovat do ní květiny. Pokud se nedostaví fantazie, lektorka ráda pomůže. Ti, kteří se k nám chystají, by si neměli zapomenout malý nožík a lžíci. Děti mohou za asistence rodičů dýně dlabat a vyřezávat strašidelné obličeje,“ říká Lucie Herberová, marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou.

O dýních se říká, že jsou královny podzimu. Kromě dekorací jsou populární i v kuchyni. „Den dýní se bez dýňových dezertů jako je cheesecake nebo muffiny, dýňového caffé latte, polévky nebo koláče neobejde. Na zahřátí bude svařák, a to i dětský bez alkoholu. Každý si vybere to své,“ popisuje Lucie Herberová.

Dětské dílničky s keramikou i podzimními plody

Z darů přírody se dá vytvořit ledacos. „Barvy podzimu jsou pestré a byla by škoda je nevyužít, proto si děti vyrobí masky z listí, které budou hezky zdobit jejich obličeje. K dispozici jim bude i keramika, omalovánky nebo se zabaví malováním dýňového přívěsku ze speciální hmoty. Dílničky stojí 50 korun, cena zahrnuje materiál,“ vyjmenovává Lucie Herberová.