Elektrobusy Škoda E’CITY pro DPP a Prahu mají za sebou první zkušební jízdy v Plzni, veřejnosti se představí na veletrhu CZECHBUS

První ze série 14 dvoupólových bateriových elektrobusů Škoda 36BB E’CITY, které Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vysoutěžil ve veřejné zakázce, vyjela do plzeňských ulic na zkušební jízdy bez cestujících.

Během nich výrobce, skupina Škoda Transportation, testovala základní vozové funkce v rámci přípravy na homologaci elektrobusu pro provoz v ČR. Vozidlo je již v základních barvách nového jednotného stylu PID a fanoušci MHD jej v následujících dnech uvidí především na trase z Borských Polí, přes náměstí Milady Horákové do Černic, odkud se přes přivaděč na Přeštice bude vracet zpět na Borská Pole. DPP a Škoda Transportation plánují elektrobus představit veřejnosti na letošním, jubilejním 10. ročníku středoevropského veletrhu autobusů CZECHBUS v Praze.

Smyslem zkušebních jízd je ověřit, že prototyp elektrobusu je připraven na zahájení typových zkoušek a homologaci. V rámci testovacích jízd ŠKODA TRANSPORATION ověří například správné nastavení pohonu, brzd a dobíjení či dojezdy v různých režimech nebo jestli vozidlo zrychluje, jak má. Kromě toho otestuje funkce topení, ventilace a klimatizace či ovládacího software. Zkušební jízdy by také měly odhalit případné vibrace nebo nežádoucí hluk z motoru, náprav a diferenciálu. Výrobce plánuje nový elektrobus pro Prahu, ŠKODA 36BB E’CITY, testovat v průběhu letošního října.

„Zkušební jízdy jsou důležitým milníkem při zavádění nového typu vozidla do provozu. Přejeme si, aby dopadly co nejlépe, výrobce mohl záhy u sebe navázat typovými zkouškami a homologací těchto elektrobusů pro provoz v ČR, abychom do Prahy dostali maximálně vyladěná vozidla v požadovaném termínu. Odborné i laické veřejnosti a všem fanouškům MHD bychom nové elektrobusy společně se Škoda Transportation rádi v listopadu představili na letošním ročníku veletrhu autobusů a hromadné dopravy CZECHBUS 2021, který se bude konat na výstavišti v Praze – Letňanech. Pevně věříme, že první cestující v Praze budeme moci novým elektrobusem svézt ještě před letošními Vánoci a zbylých 13 vozidel si převezmeme do konce ledna 2022. V mezičase se na ně intenzivně připravujeme a stavíme pro ně nabíjecí infrastrukturu v garážích Vršovice a na konečných zastávkách Strašnická a Želivského,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.
„Moderní doprava ve městech si žádá moderní a ekologická řešení. Náš nový elektrobus Škoda E’CITY splňuje tyto parametry a má unikátní řešení dobíjení. Během dne, kdy je v provozu, se totiž nabíjí pomocí pantografu přímo ze stávající infrastruktury pro tramvajové či do budoucna plánované trolejbusové vedení. V noci se pak v garáži dobije jeho baterie na maximum. Je tak vhodný právě do měst, která toto vedení již mají a Praze tak vhodně doplní aktuální flotilu vozidel. Cestující i obyvatelé města pak jistě ocení velký komfort v podobě tiché jízdy,“ doplňuje Petr Brzezina, Prezident skupiny Škoda Transportation.

Výstavba nabíjecí infrastruktury pro nové elektrobusy

V souvislosti s blížícím se termínem dodání 14 dvoupólových bateriových elektrobusů Škoda 36BB E´CITY pro ně DPP staví nabíjecí infrastrukturu v garáži Vršovice a na konečných zastávkách Strašnická a Želivského. Na všech třech místech je v současnosti postavena nosná konstrukce a stožáry pro nabíjecí trolejové stopy. Na Strašnické a Želivského je výstavba včetně trolejových stop prakticky dokončena, zbývá pouze doplnit signalizaci napěťového stavu, provést příslušné zkoušky a elektrickou revizi zařízení. Přípojky k trolejovému vedení z měnírny Strašnice jsou také dokončeny. 

„V garáži Vršovice jsme nedávno provedli zkoušky a upřesnění polohy jednotlivých odstavů elektrobusů s ohledem na bezpečné a pohodlné vyjíždění a zajíždění vozidel do nabíjecích míst. Aktuálně zde připravujeme montáž nosných prvků včetně nabíjecích trolejových stop. Napájecí technologie měnírny Michle je již hotová, dokončení a zprovoznění těchto nabíjecích míst předpokládáme v první polovině letošního listopadu. Po dodání prvního elektrobusu proběhne testování vozidla nejen na lince, ale i správné nastavení a případné úpravy polohy troleje na všech nabíjecích místech tak, aby byl zajištěn budoucí bezproblémový provoz,“ uzavírá Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP.