Emotivní rozloučení s Olgou Kočkovou

Lidé se rozloučili s Olgou Kočkovou, první dámou Matějské pouti, v pražském Břevnovském klášteře. Poslední rozloučení s Kočkovou bylo podobně honosné jako pohřeb jejího syna Václava v roce 2008 a vnuka Jana o několik let později. Olga Kočková zemřela po několikaletém boji s vážnou nemocí.

Rakev s pozůstatky Olgy Kočkové dorazila do Břevnovského kláštera kolem 10. hodiny. Cestu do kláštera lemovalo několik srdcí z červených růží. Před klášterem čekal také smuteční kočár s černými koňmi, který po obřadu odvezl rakev k rodinné hrobce v pražských Řepích.

První smuteční hosté dorazili krátce po 10. hodině. Jejich příchod doprovázely písně Karla Gotta, Lucie Bílé či Hany Zagorové. Přijela také nejbližší rodina, kterou přivezla kolona několika vozů. Před vchodem do kláštera stála obrazovka, na které se promítaly fotografie ze života Olgy Kočkové. Lidé, kteří se do kláštera nevešli, na ní později mohli sledovat přímý přenos obřadu.

Krátce před 11. hodinou byla rakev s ostatky přemístěna do smutečního kočáru. Z kláštera ji doprovodila rodina, v jejím čele šel vdovec Václav Kočka starší, kterého podpíral syn Jan a dcera Olga. Kočár následně vyrazil na cestu do Řep, někteří členové rodiny jej následovali v autech, jiní se připojili k průvodu pěšky.

Ve 13:00 dorazil průvod na hřbitov v Řepích. Členové rodiny při ukládání rakve do hrobu vypustili bílé holubice.

Do kláštera přišly zhruba dvě stovky smutečních hostů. Venku pro ně byly připravené stánky s občerstvením. Dorazil také zpěvák Daniel Hůlka, který během obřadu zazpíval píseň Ave Maria.

Po liturgické části obřadu dostali slovo členové rodiny Olgy Kočkové. 'Naše babička se starala o nás všechny a hlavně nás všechny milovala. Naše babička byla velmi silná žena. Stmelovala rodinu, ale uměla být přísná a uměla ve správnou chvíli zakročit. Pro každého měla otevřenou náruč a vždy uměla poradit,' řekla vnučka Olga.

Poslední rozloučení s Kočkovou se dočkalo podobné pompy, jako pohřeb jejího syna Václava v roce 2008 a o několik let později i jejího vnuka Jana.

S Václavem Kočkou mladším se tehdy přišlo rozloučit více než tisíc lidí. Z benediktinského kláštera na Břevnově jej pak do rodinné hrobky v Řepích dopravil prosklený kočár, který doprovázel smuteční průvod s kolonou dvanácti vozů.

Průvod k rodinné hrobce tehdy zkomplikoval dopravu. Podobně tomu bylo i u posledního rozloučení s Janem Kočkou mladším, který je pohřbený na Olšanských hřbitovech. Zemřel po tragické autonehodě na dálnici D11 poté, co vjel do protisměru a srazil se s nákladním vozem.