Festival Den architektury se vydá v říjnu po lázeňských městech

Moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady a čtvrti se stanou od 1. do 7. října cílem desátého ročníku festivalu Den architektury. Pestrý program, který nabízí přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku, zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech.

„V letošním roce chceme poukázat na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, architektka Marcela Steinbachová. 


Program připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.

Program Dne architektury se v Karlovarském kraji soustředí na lázeňská města. V Karlových Varech se můžete v rámci Dne architektury vydat po Vřídelní kolonádě a jejím okolí s architektem Karlem Adamcem. Autorem současné podoby kolonády ze 60. let je architekt Jaroslav Otruba, který se podílel například na ceněné výtvarné výzdobě pražského metra. Dozvíte se více o historii kolonády, proměnách v čase i o jejím současném významu. Architektura v průběhu století, aneb co nám zbylo po předcích – pod tímto názvem se skrývá program festivalu v Mariánských Lázních. Komentovanou procházku po stopách architektonických slohů povede architektka Ludmila Míková. Město se vyznačuje neobvyklým založením, kdy nejprve byly rozvrženy městské parky a posléze kolem nich byly vybudovány lázeňské objekty. Autorem tohoto urbanistického řešení je zahradní architekt Václav Skalník (nar. roku 1776), který je jednou ze tří hlavních postav, jež stály u zrodu Mariánských Lázní.

V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!,  cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu.

Kompletní program - viz zde


Zdroj: Silvie Marková