FN Plzeň organizuje humanitární sbírku pro Ukrajinu

Fakultní nemocnice Plzeň se rozhodla podpořit obyvatele Ukrajiny, kteří utíkají před válečným konfliktem s Ruskem ze své země.

Momentálně jich na hranicích čekají tisíce, aby mohli uprchnout do bezpečí. A všichni potřebují pomoc.

„Ve středu 2. března jsme spustili humanitární sbírku, do které se mohou zapojit zaměstnanci naší nemocnice i široká veřejnost. Každý následující týden bude zveřejněn souhrn potřebných věcí pro ukrajinské občany dle momentální potřeby,“ vysvětluje ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. Aktuálně mohou zájemci nosit především teplé oblečení – termoprádlo (dámské i pánské, velikosti L-XL), pletené ponožky, rukavice a čepice, a také karimatky, deky a svítilny.

„Věci přebíráme každý den od 6 do 18 hodin v přijímacích kancelářích, to znamená na Lochotíně ve vchodu C a na Borech v pavilonu 22. Prosíme, aby bylo vše zabalené v průhledných nepromokavých obalech označených FN Plzeň – Ukrajina,“ doplnil ředitel Šimánek.

Sbírku iniciovala zaměstnankyně FN ukrajinské národnosti, která v nemocnici pracuje už 15 let a vedení nemocnice začalo okamžitě organizačně jednat. Převoz sbírky do míst, kde jí bude potřeba nejvíce, přímo k ukrajinským obyvatelům, zajistí díky svým vazbám a kontaktům právě ukrajinská kolegyně.

„Hrůzy, které se dějí na Ukrajině, se dotýkají každého z nás, a nejen pro to, že jsou citelně blízko. Ještě před několika dny nikoho nenapadlo, že budeme tak často skloňovat slovo válka. Jsem rád, že Češi umějí být solidární, umí se semknout, držet spolu a pomoci. Přesvědčil jsem se o tom už dříve a věřím, že i tentokrát pomůžeme tam, kde je to skutečně potřeba. Moc děkuji každému, kdo se rozhodne pomoci, a to jakýmkoli způsobem,“ uzavřel ředitel Václav Šimánek. 

Dalšími aktivitami na podporu Ukrajiny je psychologická pomoc pro ukrajinské pracující ve FN Plzeň formou individuálních konzultací či skupinových setkání a připravené vzdělávací materiály v ukrajinském jazyce.

Bližší a vždy aktuální informace k dané sbírce získají zájemci na www.fnplzen.cz nebo na Oddělení pro komunikaci s veřejností FN Plzeň, tel 377 402 766.