Fotovoltaika nejen v Moravskoslezském kraji: Vyplatí se pořízení solárních panelů?  A jak je to s dotacemi?

Ekologická udržitelnost, nezávislost nebo finanční úspora? Je hned několik důvodů, proč lidé o fotovoltaických systémech pro své domovy přemýšlí. Ale i solární energie má kromě výhod také svá úskalí. Podívejte se společně s námi na to, kdy se vám investice do fotovoltaiky vyplatí, jak je to s dotacemi a jaká specifika se týkají Ostravského regionu.

Co je to fotovoltaická elektrárna a jak funguje?

Fotovoltaické panely, nebo též solární panely, slouží k výrobě elektrické energie. Fungují na principu tzv. fotovoltaického jevu, který využívá působení světla na různé materiály, čímž vzniká elektrický proud.

Panel je složen z několika polovodičových nebo organických článků, jejichž propojením vzniká žádoucí výkon. Nejčastějším materiálem nacházející se v solárních panelech je křemík. Dopadem světla vzniká stejnosměrný elektrický proud, který potom přispívá k soběstačné a udržitelné domácnosti.

Existují hned 3 typy solárních panelů:

  • Křemíkový – účinnost je v České republice do 10 %
  • Fotovoltaické fólie – lze potáhnout velké plochy a snadno ji tvarovat, ale má až 10x nižší účinnost než fotovoltaický panel
  • Organický – k výrobě elektrické energie používá fotosyntézu, účinnost je až 25 %

U nás se nejčastěji setkáte právě s křemíkovými solárními panely, které pracují nejlépe ve chvíli, kdy na ně dopadá ostré sluneční světlo. Čím kolměji dopadá světlo, tím vyšší výkon má panel. Zajímavostí je, že při teplotách vyšších než 25°C účinnost klesá asi o 0,4 % na každý 1°C.

A že je u vás občas i zataženo? Nevadí! Fotovoltaika funguje i ve špatném počasí, protože pro svůj provoz potřebuje světlo, které je, i když je zrovna velká oblačnost. Jediné, s čím je nutné počítat, je snížený výkon.

Výkon solárních panelů

Na začátek byste se měli seznámit s pojmem Watt peak, který značí maximální výkon solárního systému. Díky tomu lze pak mezi panely porovnávat jejich účinnost.

Aktuálně se nejlepším řešením ukazují panely s výkonem 550 Wp. Ty s vyšším výkonem se často přehřívají, rychle opotřebovávají a jejich efektivita klesá. Nejrozšířenější jsou ale panely 410 Wp.

Cena solárních panelů

Cena fotovoltaiky záleží na mnoha faktorech. Jestliže budete chtít ušetřit nějakou tu korunu nákupem od asijských výrobců, riskujete nižší výkon a kratší životnost. Při nákupu solárních panelů se tedy vyplatí nedívat se jen na cenu.

Dále také záleží na tom, jak chcete fotovoltaiku požívat. Bude to pouze zdroj energie v případě výpadku elektřiny, nebo s ním chcete pohánět elektřinu denně? Budete s ním chtít ohřívat vodu nebo topit a udržovat teplo domova?

Expert ovšem radí, fotovoltaiku za primárním účelem elektrického vytápění nepořizovat.

Modelový příklad

Nejlepší cenu a návratnost určitě uvidíte přímo na příkladu.

Pokud si tedy pořídíte domácí elektrárnu s výkonem 2,5 kWp, zaplatíte asi 120 000 Kč. S tímto výkonem ročně vyrobíte asi 2 500 kWh elektřiny. Při běžných cenách elektrické energie byste za toto množství elektřiny distributorovi zaplatili zhruba 22 000 Kč. Tím pádem vychází návratnost na 5 let.

S cenou ale mohou hýbat také další faktory. Může to být například prodej přebytečné energie distributorovi nebo dotace. K tomu se ale vrátíme o něco později.

Prodej přebytečné energie distributorovi

Ale co s přebytečnou energií?

Jednou z možností je přebytečnou elektřinu odprodat distributorovi. Když budeme uvažovat maximální výkon 1 MWh ročně, který se rozhodneme celý odprodat, není to zas takový výhra.

Při současných garantovaných cenách za odkup můžete získat kolem 11 000 Kč ročně. Nutno podotknout, že ceny za odkup půjdou pravděpodobně spíš dolů. Tím pádem je pro vaše finance mnohem lepší NEKUPOVAT než prodávat.

Kdy se nákup vyplatí a životnost

Do úvahy byste také měli brát životnost solárních panelů. Ta je rozdílná u jednotlivých druhů panelů.

  • Fotovoltaika s teplou vodou – průměrná návratnost zhruba 6-7 let
  • Fotovoltaika s baterií – průměrná návratnost okolo 10 let

Životnost elektrárny jako takové se v průměru pohybuje kolem 25 let.

Klíčovým faktorem je ale i spotřeba domácnosti. Obecně se pořízení fotovoltaiky vyplatí v případě, kdy je spotřeba minimálně 2,5 MWh za rok.

Dotace na solární energii

Co s cenou rozhodně zatočí jsou dotace, které je možné čerpat v rámci programu Nová zelená úsporám. V roce 2022 došlo k nepatrným změnám v podmínkách. Jak to s nimi tedy vypadá?

Podmínky pro dotace na fotovoltaiku 2022

Od 1. října 2021 přišly v platnost nové podmínky pro čerpání dotací Nová zelená úsporám, které by měly být platné až do roku 2035.

Dotace lze čerpat na všechny fotovoltaické systémy do velikosti 10 kWp. Maximální výše dotací je až 200 000 Kč za podmínky maximálního pokrytí 50 % celkových nákladů.

Novinkou je, že není nijak omezen počet panelů a vy si tak můžete střechu panely klidně zaskládat celou. Novinkou je také dotace platná na trvale obývané rekreační objekty.

Každý, kdo si fotovoltaiku hodlá pořídit, jistě ocení i jednorázový příspěvek 5 000 Kč na vypracování projektové dokumentace.

POZOR! Na jeden rodinný dům je možné uplatnit pouze 1 žádost. Ta se ovšem může skládat z kombinací několika podoblastí podpory.
Specifika dotací na fotovoltaiku v Moravskoslezském kraji
Moravskoslezský kraj společně ještě s Ústeckým nebo Karlovarským mají podmínky trochu výhodnější. Pro tyto kraje je dotace navýšena ještě o 10 %. Tím se tedy maximální výše podpory dostává až na 220 000 Kč na jeden rodinný dům.

Výhody solární energie

Kdybychom to tedy měli shrnout, máme tu hned několik výhod. Jaké to jsou?

Udržitelnost a soběstačnost

Díky energii z fotovoltaických panelů můžete být částečně nebo úplně nezávislí na dodavatelích elektrické energie. I když nedoporučujeme úplné odpojení od dodavatelské sítě, můžete využívat vlastní energii a nenakupovat od poskytovatelů.

Výhodou je i fakt, že při výrobě elektrické energie ze slunečního záření nevznikají žádné škodlivé látky, které jsou následně vypouštěné do ovzduší, nejznámější z nich je pravděpodobně CO2.

I proto představuje fotovoltaika ohleduplné řešení k životnímu prostředí. Využívat obnovitelný a nevyčerpatelný zdroj energie je tou nejlepší cestou pro udržitelný život.

Lze přebytečnou energii také akumulovat a využívat ji v době, kdy je produkce energie panelů snížená. Pro opravdu šetrné zacházení s vyrobenou energií doporučujeme využít výhod zateplení domu a nenechat žádné vyrobené teplo uniknout.

Finanční úspora

Domácnosti se solární energií se mohou těšit z nižších účtů za elektřinu. Slunce vám totiž jen těžko bude posílat faktury a především je to zdroj, který jen tak nezmizí.

Nutné je počítat se značnou vstupní investicí na pořízení i instalaci. Z dlouhodobého hlediska se to ale vyplatí, protože se vám finance budou postupně vracet. Čím více využití pro solární energii najdete, tím více peněz vám ušetří.

S tím souvisí i možnost získání dotací, díky kterým se vám vrátí až 50 % z pořizovací ceny zpět.

Životnost a snadná údržba

O životnosti jsme se zmínili už výše. Kromě toho, že fotovoltaika má životnost i několik desítek let, můžete se těšit i z nízké poruchovosti.

Současně je i velmi nenáročná údržba a obsluha. Vyjma instalace a pravidelných servisních prohlídek se o panely v podstatě nemusíte starat. Servisní úkony doporučujeme přenechat profesionálům.

Jedinou údržbu, kterou můžete panelům dopřát a vzít ji do svých rukou, je přiměřená čistota. Rozsáhlejší znečištění může snížit výkon až o 15 %. Proto doporučujeme 1 až 2x ročně, především v prašných oblastech, panely vyčistit. Stačí k tomu teplá voda a měkký hadřík.

Snadná a rychlá instalace

Další výhodou je bezpochyby to, že instalace fotovoltaických elektráren si nevyžaduje žádný velký zásah do stavby. Nemusíte se tedy obávat žádného velkého stavebního odpadu nebo dlouhých a hlučných prací. Instalace je rychlá a čistá a pracovníci mají za 2 dny hotovo.

Z čeho ale nemají firmy zajišťující instalaci radost jsou střechy se starými taškami a neudržovanou střechou.. Práci jim urychlí i dobrá péče o střešní krytinu.

Nevýhody solární energie

I fotovoltaika má své slabiny, které stojí za to zvážit. Jaké to jsou?

Ne všude se instalace vyplatí

Instalace na střechu má bohužel svá ale. Přestože je možné panely namontovat opravdu na jakýkoliv typ střechy nebo jakýkoliv druh střešní krytiny, sklon střechy hraje významnou roli při výkonu.

V českých podmínkách je nejoptimálnější sklon střechy 35°. A upřímně, málokdo má přesně takový sklon, proto může být výkon o něco nižší. Ale i mezi městy existují nepatrné rozdíly. Například pro dům v Ostravě je nejlepší sklon pro maximální výkon 33°.

Kromě sklonu je důležitá také orientace. Ideální umístění je na střeše orientované na jih.

Klimatické podmínky ČR

O nejlepších podmínkách pro plný výkon solárních panelů už jsme si něco málo řekli. Možná zopakujeme, že nejúčinnější jsou při přímém slunečním záření. I v tom může být menší nevýhoda.

Právě pro Česko jsou výkyvy počasí opravdu typické. Tím pádem může docházet ke kolísání vyrobené energie.

Vysoká pořizovací cena akumulátorů

I tohoto tématu jsme se v tomto článku lehce dotkli. Nejúspornější možností z hlediska financí i ekologie je akumulace přebytečné energie pro pozdější využití. K tomu jsou ale potřeba speciální baterie. Solární systémy s touto baterií patří ale k těm nejdražším, které trh nabízí.

Věděli jste, že pro přenos elektřiny je nutný transformátor? Co je to transformátor a k čemu dalšímu ještě slouží?

Na závěr

Jestli se ptáte, zda se fotovoltaika teda vyplatí nebo ne, můžete si to snadno spočítat. Spočítat lze návratnost, tj. za jak dlouho se vám pořízení fotovoltaických systému vrátí.

Do výpočtu zahrňte:

  • pořizovací cenu za kWp
  • cenu za střídač a rozvaděč
  • předpokládanou produkci energie na kWp
  • využití vyrobené elektřiny
  • cenu elektrické energie od dodavatelů

Ať už vaše konečné rozhodnutí bude jakékoliv, věříme, že se rozhodnete správně. Expert Petr Kalčev ovšem říká, že pořízení fotovoltaiky se vyplatí téměř vždy.

Autor textu: Klára Kohoutová

Zdroj fotografií:
unsplash.com/photos/wmaP3Tl80ww
unsplash.com/photos/Xnjo7fYiNCM
pixabay.com/cs/photos/solárn%C3%AD-panely-topen%C3%AD-1477987/
pixabay.com/cs/photos/solárn%C3%AD-panely-um%C3%ADstěn%C3%AD-943999/