Hasiči slavili v Plzni narozeniny linky 112, dětem rozdali dárečky

Ve čtvrtek 11. února 2016 odpoledne slavili hasiči NAROZENINY TÍSŇOVÉ LINKY 112 tradičně v Obchodním centru Plzeň na Rokycanské.

Připravili pro veřejnost zábavní odpoledne plné her, soutěží a informací. Každý, kdo se aktivně zapojil, dostal od hasičů drobné ceny a jako bonus dárečky, které věnovalo Obchodní centrum Plzeň. 

Tísňové lince 112 poblahopřáli nejen ti, kteří náhodou přišli do OC Plzeň nakupovat, ale i ti, kteří hasičům přinesli dárek v podobě obrázku. Hasiči opět vyhlásili akci OBRÁZEK ZA OBRÁZEK, a tak každý, kdo hasičům něco pěkného namaloval, dostal na oplátku plakát či obrázek dle vlastního výběru.

STATISTIKA

V minulém roce operační středisko HZS Plzeňského kraje přijalo na tísňových linkách téměř 200 tisíc volání. Z toho 87% volajících vytáčelo tísňovou linku 112, ostatní volali na národní tísňovou linku 150.

Pouhých deset procent hasiči odbavili jako skutečnou žádost o pomoc.

Největší počty přijatých hovorů jsou omyly – lidé si pletou tísňovou linku 112 s telefonními operátory čí poskytovateli jiných služeb, někomu se vytočí telefon v kapse nebo v kabelce, jiný zabaví nemluvně tím, že mu půjčí telefon. V případě, že se volající nachází mimo signál, dovolá se pouze na tísňovou linku 112, stejně tak pokud telefon není vybaven SIM kartou. Přes veškerá varování stále určitý podíl tvoří úmyslné zneužívání tísňové linky, a to jak v podobě prozvánění, tak nahlašování neskutečné události. Z křivky vyjadřující počet telefonátů během roku a dne vyplývá, že počet zlomyslných telefonátů je vyšší o prázdninách, Vánocích, během přestávek a po vyučování.


Štítky: hasičilinka 112