Historický víkend ovládl Plzeň po dvou letech

Po dvouleté odmlce ožila Plzeň tradičním Historickým víkendem, který pořádá Nadace 700 let města Plzně od roku 1995.

Plzeňané i hosté zhlédli opravdu pestrý program nejen na hlavní scéně na náměstí Republiky, ale i v Mlýnské strouze, v Proluce a u Morového sloupu.
„Všichni návštěvníci si užili velkolepé oslavy zásnub prvorozené princezny Markéty Lucemburské s Jindřichem Dolnobavorským,“ říká režisér celého programu Petr Merxbauer. „Městem prošel velkolepý průvod, všichni se dobře bavili při skvělé hudbě, bylo dosti jídla i pití a spousta zábavy,“ doplňuje.
Ve městě vyrostl tábor rytířů a jejich družin, mincovna a dokonce i lazebna. Urození rytíři i dámy předvedli jezdecké dovednosti, k vidění bylo dravé ptactvo či psí smečka. Všude se šermovalo, tančilo, kejklovalo a zpívalo ...
 
Spokojený byl i principál plzeňských strašidel a ředitel Muzea strašidel Zdeněk Zajíček: „Po tak dlouhé odmlce jsme měli obavy, jestli na nás strašidla a pohádkové bytosti nezapomněli. Ale naopak, sešlo se jich stejně jako v letech před odmlkou a v sobotu večer vytvořili skvělou atmostéru při svém reji a Vejšlapu.“ Zdeněk Zajíček ještě dodává: „Tradicí Historických víkendů je také Pohádková cesta, kterou za tuto sobotu a neděli prošla více než tisícovka malých návštěvníků s doprovodem a plnění úkolů si opravdu užili.“

„Jsme nadšeni, že po dvouleté odmlce zaplnil Historický víkend celé město radostí a pohodou. Lidé si užili dobovou zábavu. Velké poděkování patří všem, kdo se podíleli jak na přípravě samotného programu, tak na jeho technickém zajištění,“ říká Alena Kozáková, ředitelka pořádající nadace. „Na akci zavítali také představitelé města a městského obvodu Plzeň 3, kteří akci podpořili a jsem ráda, že se jim atmosféra akce líbila.“


V jednotlivých programech vystoupili šermířské skupiny Gotika, Invictum, Lorika, Morgana von Maxberg,  Servus Bellum, taneční skupina Gloria, hudební skupiny Dei Gratia, Elthin, Miritis a Strašlivá Podívaná. Dále vystoupil kejklíř Jéňa Truhlář, psář - Canisterapie Bohumil Stránský, sokolník Pavel Řehka, jízda Plzeňského landfrýdu.  K vidění byla i  řemesla Gabréta, Lazebna u ledové kádě Václava IV. či vlajková show Milites nebo ohňová show v podání skupiny Hell Fire.

Několik faktů o Historickém víkendu

     Od roku 1995, kdy se konal první Historický víkend v rámci oslav 700 let založení města Plzně, se tato akce stala tradicí a Plzeňané i návštěvníci města už ji považují za důležitou součást kulturního života města.
     Historické víkendy jsou sledovány všemi regionálními i některými celostátními médii.
     Nadace 700 let města Plzně zde se svými partnery přivítá každoročně tisíce návštěvníků.

    • Akce se konala nejen na náměstí, ale i u Boleveckého rybníka nebo u sv. Jiří.
    • Již dvakrát byl překonán rekord v největším počtu strašidel na jednom místě. Poslední je z roku 2009 – 4402 strašidel.
    • Třikrát (poprvé v roce 2009) měli návštěvníci unikátní možnost shlédnout v rámci večerních programů katedrálu osvětlovanou zevnitř, což vytvořilo jedinečnou, jindy nerealizovanou kulisu.
    • V roce 2011 se poprvé v Plzni objevily obří loutky a to právě na Historickém víkendu.
    • V roce 2014 Plzeň oživily krosnové loutky a loutka provazochodce, která balancovala nad hlavami diváků ve výšce několika desítek metrů.
    • V roce 2015 bylo k 720. výročí založení města provedeno komponované představení Oživlá katedrála, pro které byla zkomponovaná nová verze lidové písně Plzeňská věž z pera Zdeňka Bláhy a zároveň byly v představení využity nově osazené zvony.
    • V roce 2016 zavítal do Plzně Karel IV. a to v podobě 10m koutky.
    • Rok 2017 byl ve znamení Rudolfa II. a jeho golema tak, jak jej všichni znají z filmu. Program zavítal i na scénu U Ježíška.
    • Rok 2018 přinesl nový rekord a to v co největším počtu lidí oblečených ve stylu První republiky - 374.

   • V roce 2019 jsme se přesunuli do doby vlády Rudolfa II. Konkrétně do roku 1599, kdy císař utekl před morem z Prahy do Plzně a několik měsíců vládl celé říši z našeho města. Zároveň jsme oslavili 25. ročník a to představením Anděl – příběh plzeňského znaku, které mělo velký divácký úspěch.
    • Na Historických víkendech je tradiční součástí programu ohňostroj a pro jeden z ročníků byla na míru zkomponována hudba dvojnásobným držitelem Plzeňského Orfea Pavlem Samiecem. Poprvé také měli návštěvníci možnost vidět v Plzni ohňostroj na vodě.
    • V letech 2020 a 2021 se Historický víkend z důvodu pandemické situace nekonal.