Hodiny se světovými časy by se na Florenc měly vrátit na konci léta. Vzhledově zůstanou stejné, uvnitř budou moderní systémy

Ocelovou plastiku na Florenci, která nesla hodiny a tabuli se světovými časy, městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP) před necelými dvěma lety deinstalovala. Důvodem byla koroze konstrukce. Místo už ale dlouho prázdné nezůstane. Koncem léta by se měla vrátit replika plastiky i s hodinami, které bude nově možné seřizovat a kontrolovat na dálku.

Původní dvanáct metrů vysoká a pět tun těžká dominanta veřejného prostoru u vstupu do stanice metra Florenc byla těžce zasažena korozí, tabule ukazující časy ve světových metropolích zase dlouhodobě nefungovala. „Po provedení sondy jsme zjistili, že je plastika v nevyhovujícím až havarijním stavu. V létě 2020 ji tak THMP jakožto správce pražských veřejných a věžních hodin sejmula a začala se zabývat otázkou, zda ji nechá opravit, nebo vyrobí novou. Jako nejefektivnější řešení se ukázalo vyhotovení repliky s tím, že u kulových pozlacených hodin a tabule se světovými časy bude provedena obnova,“ přiblížil radní hl. m. Prahy Jan Chabr a dodal, že na obnově participují lidé, kteří stáli už u vzniku hodin ve druhé polovině 80. let minulého století. Záležitost řeší THMP také s Galerií hl. m. Prahy, pod jejíž ochranu dílo patří. Na první pohled kolemjdoucí repliku nerozeznají od původního sochařského díla. Úpravy se však dotknou její vnitřní části a sloup s hodinami se díky nim stane dalším chytrým zařízením v metropoli. „Replika bude mít uvnitř nové elektro zapojení a rozvaděč vybavený s ohledem na plnění aktuálních standardů THMP. To nám umožní vzdálený dohled nad oběma hodinami. Přímo z našeho dispečinku v holešovické centrále tak uvidíme, jestli se nevyskytla nějaká porucha, což nám umožní její pohotovější opravu. Zároveň budeme schopni na dálku pružně reagovat na změnu času a hodiny seřizovat,“ upřesnil Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP. Plastiku poškodila dlouhodobě zatékající dešťová voda. Aby se degradace neopakovala, dohodla se THMP s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy o novém vyspádování prostranství kolem plastiky. „Při deinstalaci plastiky v létě 2020 jsme současně demontovali dlažbu na náměstíčku. S Technickou správou komunikací jsme se dohodli, že až ji budeme pokládat zpět, změníme její spád, aby se případná voda u plastiky už dále neshromažďovala,“ dodal Tomáš Jílek. K prodloužení životnosti díla by měl přispět také tzv. antigraffiti nátěr a bezpečnostní sklo na tabuli ukazující světové časy. V současné době připravuje THMP vypsání veřejné zakázky na dodávku a montáž nové ocelové konstrukce. Projekt si vyžádal úpravu a změnu časového harmonogramu s ohledem na výsledek vyhodnocení sond do základových konstrukcí sloupových hodin. Předpoklad jejich návratu zpět na místo je tedy konec letošního léta.