Houslařství a prodej paruk ovládly podnikatelské soutěže v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji byly vyhlášeny výsledky podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku. Titul IBM Firma roku 2022 získala společnost PARUKY JILLY LENAU, která se věnuje prodeji parukových výrobků. Mezi živnostníky titul MONETA Živnostník roku 2022 Karlovarského kraje suverénně vybojoval houslař Michal Rácz.

Vítězný živnostník Michal Rácz se zabývá výrobou, opravami a restaurováním všech smyčcových hudebních nástrojů. Své nástroje vyrábí podle technologií od starých mistrů houslařů, míchá si svůj vlastní lak podle sto let staré receptury za použití pouze přírodních pryskyřic. Tento lak prokazatelně zlepšuje akustické vlastnosti nástrojů. Nejen díky tomu jsou jeho nástroje známé po celém světě. V současné době nabízí housle, violy a cella ve všech kvalitativních kategorií. „Toto řemeslo dělám s obrovskou láskou a není pro mě pouze prací. Záleží mi na kvalitě, použitých materiálech a spokojenosti zákazníků,“ říká Michal Rácz. Spoustu nových poznatků a zkušeností pro stavbu a restaurování smyčcových hudebních nástrojů získal v Americe. Mistrovské nástroje staví výhradně ručně podle technologií starých mistrů houslařů a za vedení svého otce, který je pro něho dodnes velkým vzorem. Řemeslu se věnuje již od raného věku. První nástroj postavil již v jedenácti letech.

„Gratuluji panu Ráczovi k prvnímu místu v krajském kole v kategorii živnostníků. Přeji jeho podnikání úspěch, stejně tak pokračování rodinné tradice ve výrobě houslových nástrojů,“ ohodnotil vítěze za porotu Jiří Šobr z MONETA Money Bank.

Druhé místo získala Anna Kastlová, která se věnuje módě pro vysoké ženy. Třetí příčku vybojovala Jitka Tomanová dekorující porcelán autorskými motivy.

Vítězná společnost PARUKY JILLY LENAU se zabývá prodejem parukových výrobků a potřeb pro onkologicky nemocné zákazníky. Firma funguje od roku 1994 a v současné době zásobuje téměř sedmdesát prodejen po celé České republice. „V současné době, po 28 letech praxe, zásobujeme síť 68 prodejen, salonů, kadeřnictví, nemocnic a zdravotnických provozů po celé republice, dodáváme výrobky Národnímu divadlu v Brně, řadě oblastních a městských divadel, hereckých spolků a reklamních agentur,“ říká majitelka Kamila Černá. Portfolio tvoří deset základních kolekcí obsahujících více než 450 modelů dámských, pánských a dětských paruk ve zhruba čtyřiceti barevných variantách. Ročním obratem obchodu a e-shopu je firma největším prodejcem tohoto druhu zboží v ČR. Zákazníky jsou především ženy ve věku 18 do 70 let, převážně ženy onkologicky nemocné, případně trpící alopecií. Firma začínala bez úvěrů a půjček s 20 tisíci korunami za prodané auto.

„U vítěze oceňuji stabilitu nejenom ekonomickou, ale i dobu působení na trhu, a především je nutné ocenit podnikatelský záměr s pomocí onkologicky nemocným zákazníkům. Velice oceňuji nabídku možnosti konzultací nemocným zákazníkům,“ okomentoval volbu poroty Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo získala společnost La Klara, která se věnuje autorské tvorbě dámského oblečení. Bronz si odváží firma Statek Hlinky produkující bio hovězí maso a zvěřinu.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění v Karlových Varech získal houslař Michal Rácz.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

Výsledky:

IBM Firma roku 2022 Karlovarského kraje:

1. PARUKY JILLY LENAU s.r.o. – prodej parukových výrobků (Aš)

2. La Klara s.r.o. – autorská tvorba dámského oblečení (Ostrov)

3. Statek Hlinky s.r.o. – produkce bio hovězího masa a zvěřiny (Dražov)

MONETA Živnostník roku 2022 Karlovarského kraje:

1. Michal Rácz – houslař (Luby)

2. Anna Kastlová – móda pro vysoké ženy (Nový Kostel)

3. Jitka Tomanová – dekorování porcelánu autorskými motivy (Karlovy Vary)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Karlovarského kraje:

Michal Rácz – houslař (Luby)