Hrad a zámek Bečov nad Teplou ukrývá tekutý poklad

Objevení relikviáře sv. Maura je opředeno špionážním příběhem jako z bondovky. Málokdo ale ví, že společně s ním objevili detektivové v roce 1985 také 133 lahví archivního vína a koňaku z 19. století.

Sbírka archivních vín byla vytvořena rodinou Beaufort-Spontin, která vlastnila areál dnešního Státního hradu a zámku Bečov v letech 1838 – 1945. Sbírka byla tvořena nejspíše v době před první světovou válkou. Vína však pravděpodobně nebyla určena k uložení peněz nebo prodeji, ale spíše ke stolování. Hodnotu sbírky pro její majitele z rodu Beaufort-Spontin pak dokazuje fakt, že na konci II. světové války kolekci 133 vín ukryli spolu s významnou románskou památkou relikviářem sv. Maura pod podlahu hradní kaple. Rodina se po válce uchýlila na své statky v Rakousku. Předměty ukrývali pravděpodobně s představou, že se pro ně budou moci po několika letech vrátit. Vzhledem k politické situaci v Československu v druhé polovině 20. století však byly lahve vypátrány až spolu s relikviářem sv. Maura v roce 1985.

Od té doby byly uloženy v areálu státního hradu a zámku Bečov a byla prováděna početní kontrola jejich stavu. Po vybudování depozitáře v roce 2009 byly přesunuty do více vyhovujících prostor ve sklepě budovy.

Posouzení současného stavu a kvality vín proběhlo pomocí speciální technologie Coravin - odebrání vzorku vína bez odkorkování. Vzorky poté přechutnala odborná komise včele s držitelem titulu Cort of Master Sommeliers Jakubem Přibylem. Na základě výsledků bude vyčíslena hodnota celé sbírky.

Více informací zde.


Zdroj: Živý kraj