Jak bezpečně pracovat na zahradě?

Současné příznivé teplotní podmínky a letní prázdninová atmosféra nás přímo ženou do příjemných povinností na zahrádce, v ovocném sadu anebo v lese.

Současné příznivé teplotní podmínky a letní prázdninová atmosféra nás přímo ženou do příjemných povinností na zahrádce, v ovocném sadu anebo v lese. Při práci na čerstvém vzduchu však nesmíme zapomínat na bezpečnostní rizika. Připravili jsme proto pro vás několik bodů k zamyšlení a seznam rizikových faktorů, které stojí za připomenutí.

Pozor na pitný režim a otravný hmyz

Každý člověk má svou optimální potřebu tekutin, která se může pohybovat od méně než jednoho litru za den, pokud máte sedavé zaměstnání až po několik litrů za den, jestliže fyzicky intenzivně pracujete, sportujete nebo se pohybujete v horkém prostředí. V horkých letních dnech může denní potřeba aktivních jedinců přesáhnout například i pět litrů tekutin.

Při práci v horku dodržujte pitný režim, používejte pokrývku hlavy, odpočívejte ve stínu, abyste se vyhnuli úžehu či úpalu a také nezapomeňte na ochranné krémy, spreje či mléko na opalování. Chraňte se také proti bodnutí hmyzem. Dotěrných komárů a vos se můžete zbavit použitím repelentů a také vhodným oděvem. Při houbaření v lese ale i při práci na zahrádce vám přijde vhod očkování proti klíšťové encefalitidě.

Opatrně s nářadím

Pokud pracujete jako profesionální zahradník anebo si užíváte pracovní aktivity na své zahrádce jako amatérský nadšenec a kutil, buďte prosím, opatrní při používání nářadí. Nůžky noste zavřené, nože přenášejte čepelí směrem dolů, a co se týče ostrých předmětů, dejte si také pozor na trny některých rostlin a ostré větvičky keřů či stromů.

Dbejte zvýšené opatrnosti také při práci se zahradním traktůrkem, sekačkou nebo křovinořezem. Před doplněním pohonných hmot nebo před běžnou údržbou zahradní techniky, vždy dbejte na to, aby byly přístroje a zařízení vypnuty. Při manipulaci se zahradní technikou a používanými přístroji se řiďte návody od výrobce, zvažte riziko úrazu elektrickým proudem a pomyslete na rizika spojená s úrazem způsobeným pohyblivými částmi přístrojů!

Při práci na zahradě také dbejte na vhodnou pracovní obuv a oděv. Vlétě vám určitě přijde vhod čepice s kšiltem nebo pracovní klobouk. Další šikovné příslušenství a doplňky jako například opasky, brašny na nářadí, šle či kapsy na hřebíky si můžete pořídit v internetovém obchodě Engelbert Strauss.

Chraňte sebe i své děti

Zamyslete se nad tím, kde máte uskladněny chemické prostředky na ochranu rostlin nebo naopak chemikálie na likvidaci nežádoucího plevele a škůdců. Zajistěte, aby se k nebezpečným látkám nedostaly děti. Chemické přípravky raději skladujte v uzamykatelných skříňkách, ve výrazně označených obalech a odděleně od potravin.

Zkontrolujte dobu použitelnosti chemických prostředků a také nezapomeňte na používání ochranných pracovních rukavic. Vyvarujte se kontaktu nebezpečných chemických přípravků s pokožkou a podrobně se seznamte s bezpečnostními listy k používaným chemikáliím.

Na závěr přidáme ještě jednu radu. Ať už jste doma, v zaměstnání nebo pracujete na zahrádce, raději mějte v blízkosti lékárničku pro 1. pomoc. Vhodné úložné místo pro ni ve svém zahradním altánku nebo chatce určitě najdete.