V Plzni odstartoval pracovní veletrh

I když práci nehledáte, přijít se vyplatí! To je heslo organizátorů Veletrhu práce a vzdělávání Klíč k příležitostem, který se letos koná 30. března až 1. dubna 2021.

Tentokrát ONLINE na adrese www.veletrhprace.online. Veletrh je určen lidem všech věkových kategorií a má celodenní vzdělávací a poradenský program pro rozvoj kariéry. Vstupné se neplatí.
„Devátý ročník přinese pracovní pozice od dělnických, administrativních, přes techniky a specialisty až k manažerům,“ říká Jana Brabcová z pořádající společnosti Grafia. "Všem doporučuji se registrovat na www.veletrhprace.online. Díky tomu si pak návštěvník může zarezervovat čas pro některou z individuálních poraden a přihlásit se na pohovory. Dostane k dispozici „virtuální igelitku“ se všemi materiály a nabízenými pozicemi. Do profilu si nahraje svůj životopis a "nakliká firmy", kam ho pošle. Virtuální stánky firem nabídnou videa, letáky i vlastní program na stánku. Firmy mají svou prezentaci v hlavním programu přenášeném na YouTube. A ti, kteří jsou třeba méně digitálně zdatní, mohou na sebe u firem nechat kontakt."

Kromě pracovních nabídek návštěvníci mohou získat i profesní vzdělávání či jazykové kurzy zdarma. V individuálních poradnách lze konzultovat pracovně právní záležitosti, životopis, volbu zaměstnavatele i rekvalifikace, start podnikání, ale také těžkou životní situaci. Poradí psycholog i kariérový poradce. Nově je otevřena i poradna pro cizince.

Program je letos asi nejbohatší ze všech ročníků, všechny přednášky budou vysílány on-line a budou uloženy na YouTube. Témata se týkají se práce – jak ji získat, home office, jak vybrat  rekvalifikaci, pracovní právo, práce v zahraničí, budoucnost profesí, dobrovolnictví a další. Aktuální situaci reflektují přednášky na téma jak se nezbláznit z covidu a z home office či rady k prodeji a koupi nemovitostí. Zástupci Policie ČR a Městské policie poradí se zásadami bezpečného chování. A uskuteční se i vyhlášení ocenění Mamma Parent Friendly pro podniky přátelské rodině.

Většina návštěvníků v předchozích letech ocenila možnost osobně se setkat s personalisty podniků, dát jim do ruky svůj životopis a domluvit se na případné následné schůzce. To bude možné i na online veletrhu. „Někteří návštěvníci v poslední době ani práci nehledali, jen si přišli „obhlédnout“ nabídky a porovnat, zda by byl o ně zájem,“ říká Štěpánka Pirnosová, manažerka veletrhu. „Ale byli i tací, kteří celý den strávili na přednáškách a v poradnách a byli nadmíru spokojeni. Jinde se totiž za to platí nemalé peníze,“ dodává Š. Pirnosová.