Jak vybrat správná sluchátka do uší?

(Bez)drátová sluchátka dnes patří k povinné výbavě každého milovníka hudby. Díky moderním technologiím můžete své oblíbené písničky poslouchat téměř kdekoli – na cestách, během náročného fyzického tréninku nebo v práci, aniž byste poutali pozornost okolí. Jaká sluchátka patří mezi nejoblíbenější a čím se od sebe odlišují?

Bezdrátová sluchátka táhnou

V roce 2020 zveřejnil Český statistický úřad statistiku, z níž vyplývá, že chytrý telefon používá více než 70 % Čechů. S rozmachem bezdrátové komunikace roste také počet uživatelů bezdrátových sluchátek, která lze připojit k chytrému telefonu na pár kliknutí.

Právě bezdrátová sluchátka jsou jednou z možností, jak si vychutnat poslech svého oblíbeného interpreta téměř kdekoli. Tou druhou jsou pak drátová sluchátka, která s vybraným zařízením propojíte kabelem.

Sluchátka bez kabelu jsou většinou skladná, méně nápadná a jednoduše je spárujete nejen s mobilem, ale také s tabletem nebo třeba chytrými hodinkami. Pokud se však od zařízení příliš vzdálíte, spojení se přeruší a ve sluchátkách neuslyšíte nic.

Standardní kabelová sluchátka většinou nabízejí lepší kvalitu zvuku a nemusíte mít obavy, že by se vám nečekaně vybila. Ne každý se však smíří s kabelem, který může být někdy na obtíž. Zvažte tedy, které provedení vám bude více vyhovovat, a podle toho si vyberte tu správnou variantu.

Pecky, špunty, nebo sluchátka za uši?

Nevíte, jaký typ sluchátek pro vás bude nejlepší? Ujasněte si, kde budete sluchátka používat nejčastěji. Při tréninku v posilovně? Během cestování v MHD? U počítače? Podle využití následně vybírejte typ sluchátek. Existuje hned několik možností.

1. Pecková sluchátka: Za málo peněz málo muziky?

Základní variantou sluchátek do uší jsou tzv. pecky. Mezi jejich (ne)výhody patří:

  • nižší pořizovací cena,
  • horší kvalita poslechu (zejména u levnějších modelů),
  • omezená izolace okolního hluku.

Pecková sluchátka ocení posluchači, kteří preferují cenově nenáročné řešení. Pokud se však pohybujete v hlučném prostředí, možná vás čeká zklamání: základní verze pecek si příliš neporadí s rušivými zvuky, a tak nejspíš uslyšíte téměř vše – kromě své oblíbené muziky.

2. Špuntová sluchátka: Komfort, který není pro každého

O poznání lépe jsou na tom špuntová sluchátka, která se vkládají hlouběji do uší. K jejich (ne)výhodám se řadí:

  • lepší uchycení v uších,
  • účinnější izolace zvuků z okolí,
  • vyšší prodejní cena

Špunty jsou ideální na práci i na sport – klidně si s nimi můžete jít třeba zaběhat, aniž byste se museli obávat, že je po cestě ztratíte. Ne každému však padnou – je potřeba vybrat model podle tvaru ucha.

3. Sluchátka za uši: Pro lepší požitek z hudby

Třetím typem jsou sluchátka, která uchytíte za ušní boltec. Jejich hlavními (ne)výhodami je:

  • vyšší kvalita zvuku,
  • menší stabilita při rychlých a prudkých pohybech.

Sluchátka za uši nabízejí kvalitnější poslech, i přes své provedení však poměrně často padají. Věnujete-li se boxování, tanci nebo jinému dynamickému sportu, sáhněte raději po modelu, který ustojí i rychlé pohyby těla, abyste sluchátka nemuseli každou chvíli zvedat ze země.

Zdroj: Daniel Romero, Unsplash