Jarní speciály z pivovaru Proud: novinky z edice Barrel Aged a Veer – West Coast IPA

Plzeňský experimentální pivovar Proud vítá jaro hned několika svěžími novinkami.

Úspěšná řada Proud Barrel Aged se rozrostla o Barrel Aged Brut IPA – BATCH  #08, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux. A  Barrel Aged Brut IPA – BATCH  #09, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po bílém víně Pinot Blanc z vinařství Gurdau. „V Proudu nás baví experimentovat s různými pivními styly a postupy výroby. S cíleným stařením piva v dubových sudech po různých alkoholech si hrajeme prakticky už od začátku existence našeho pivovaru. Snažíme se vybírat si sudy od konkrétních výrobců a získat tak více informací o daném sudu a o tom, co v něm bylo původně, ať už jde o víno, whisky nebo třeba pálenku. Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že hlavní chuťová změna při staření piv v dubových sudech probíhá mezi 6. až 12. měsícem, chuť se pak dále zakulacuje a vytváří komplexní charakter. Výsledek je vždy mimořádně zajímavý,“ říká ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

„V případě našich novinek Barrel Aged Brut IPA – BATCH  #08 a Barrel Aged Brut IPA – BATCH  #09 byla silná chmelově květinová Brut IPA stařena v sudu po bílém a červeném víně. Máme tak jedinečnou příležitost ochutnat nejen, kam se pivo samotné posunulo díky kontaktu se dřevem, ale také porovnat, jak se změní charakter daného piva v závislosti na nápoji, který byl v sudu před ním,“ dodává vrchní sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Čtvrtou sezónní novinkou z Proudu je Veer – West Coast IPA s dominantní vůní citrusů a tropického ovoce. West Coast IPA je klasický zástupce stylu IPA, přesněji americká verze původního anglického stylu IPA, která ale nechává vyniknout odrůdy chmele pocházející právě z Ameriky. V pivu jednoznačně dominuje chmelové aroma i chuť doplněné suchým dozníváním a čistým sladovým profilem. Příjemně hořkou limitku Veer – West Coast IPA z Proudu charakterizuje alkohol: 6,0 % obj., stupňovitost: 14 % EPM, hořkost: 66 IBU a také profil na etiketě: „Vůně citrusů a tropického ovoce je znamení, že západní pobřeží je blízko. Divoké víření chutí vás unáší tam, kde jste to možná neměli v plánu, ale jen proto, že jste neznali ten hořce opojný pocit.“

O pivovaru Proud

Experimentální pivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil první várku 29. 9. 2020. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – English Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan. Pivovar připravuje různé sezónní speciály, ve spolupráci s dalšími zajímavými partnery experimentuje v rámci limitovaných edic nebo řady barrel-aged, tedy piv stařených v dubových sudech po whisky či víně. Mnohá z těchto piv si již získala nejen četné fanoušky, ale také uznání odborných porot na českých i mezinárodních pivních soutěžích. V roce 2021 mezi ně přibyla zlatá a stříbrná medaile z International Beer Festival Budweis a vítězství ve dvou kategoriích soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál. Pivovar počítá s roční produkcí v řádu několika tisíc hektolitrů piv v sudech a skleněných lahvích. 

Piva z pivovaru Proud jsou v prodeji ve vlastním e-shopu a také na Rohlík.cz, v některých pivotékách i ochutnávkových pivnicích (např. Pivotéka v Pivovarském muzeu v Plzni,  Pult, Pivstro, karlínská pivotéka sedm° či ostravský Dock), ve vybraných prodejnách Makro a Albert v Plzni a Praze nebo na pivních festivalech. Aktuální informace najdete vždy na webu pivovaru v sekci Kam na pivo. Pivovar nabízí také komentované prohlídky s ochutnávkou, které jsou doslova nabité energií.

Poznámka redakce: pokud jste fanoušek piva, doporučujeme vám navštívit unikátní pivní hotel v Nepomuku. Vyzkoušejte pivní lázně podporující imunitu.