Ještěrka z vánočního stromku oživla v plzeňském bytě

Před týdnem si mladá rodina z Plzně koupila v OBI na Borech živý vánoční stromeček v květináči. Přinesli ho domů, umístili do pokojové teploty, a nic zvláštního se nedělo.

Do doby kdy v pátek (16. 12. 2022) pětiletá Emička vysypala na koberec bednu s hračkami a jedna z hraček oživla. „ Zhruba 15 cm dlouhá samice ještěrky obecné nám začala běhat po pokoji (můj táta choval exotické plazy), a tak mi to tam z dětství naskočilo,  ještěrku jsme odchytili a umístili do bedny se substrátem, krytem, vodou a moučnými červy. Až po víkendu jsme kontaktovali plzeňskou záchrannou stanici. Tam nám řekli, ať ji přivezeme,“ konstatovala maminka Emy Kateřina při předávání plně probuzené ještěrky.

Jak říká šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň, výborný přístup ke vzniklé události. "Musím konstatovat, že rodina velmi dobře vyhodnotila situaci, určila druh živočicha a postarala se o něj naprosto perfektně. Ani já jsem hned nevěděl, jak danou věc řešit, jelikož za nás v minulosti řešil všechny tyto případy kolega a náš člen Ondřej Hes. Ten bohužel už mezi námi není, a tak jsem okamžitě kontaktoval Ondru zastupující a také naši členku paní Jiřinu Hepovou. Ta se poradila s kolegou Jiřím Doxanským z Akva-Tera zoo Plzeň a operativně připravila terárium," líčí Makoň.

Kolem 15. hodiny odpoledne ještěrku převezl k paní Hepové. O dalším průběhu zimování budeme průběžně informovat.  

foto: desop