Ježíšek z plzeňské fakultní nemocnice naděloval v Africe

V sirotčinci ve městě Bamako v západní Africe naděloval Ježíšek dárky s menším předstihem. Koncem listopadu 2021 na toto odlehlé místo dorazila z plzeňské fakultní nemocnice trička malovaná nejmenšími pacienty.

S nápadem přišla začátkem loňského roku paní Běla Jensen, prezidentka Hnutí na vlastních nohou – Stonožka (dobrovolná humanitární a mírová organizace). Do fakultní nemocnice poslala 60 bílých triček, na které pomocí fixů na textil vytvořily děti z Psychiatrické a Dětské kliniky obrázky s českými vlajkami, stonožkami a jinými zvířátky. V polovině června do fakultní nemocnice přijeli s paní Jensen i zástupci Armády ČR, aby hotová trička převzali.

Vojáci s nimi pak cestovali do 7 tisíc kilometrů vzdáleného města Bamako v Mali, do místního sirotčince, který vede paní Bibi oceněná rytířským řádem za svoji obětavou péči o opuštěné děti. A zde byla mise ukončena. Trička, společně s několika balíky humanitární pomoci (hračky, oblečení, hygienické prostředky), předali zdejším dětem, které se do nich okamžitě zamilovaly. Úžasný projekt dospěl do cíle. „Je báječné, že se spojily síly malých dětí ze dvou kontinentů. Tím, že vedeme děti k vzájemné pomoci, pomáháme vychovávat budoucí generaci, která bere pomoc a dobro jako součást svého života. Pomáhání směřuje k pevnějšímu přátelství a zároveň i k osobní pohodě. Prostě dělá s tělem i myslí zázraky,“ říká Běla Jensen, která se charitativním aktivitám věnuje desítky let.

Zástupci Armády ČR se Stonožkou spolupracovali už na mnoha různých projektech. Dojmy z této mise popisuje npor. Peter Duhan: „Trička jsme jeli do sirotčince předat jen několik dní po našem příletu do Mali loni v listopadu. Nevěděli jsme přesně, co nás na místě čeká a v jakých podmínkách děti v sirotčinci žijí. O to víc jsme byli překvapeni, když jsme přijeli na místo. Hrála pro nás kapela, děti tancovaly, všude visely české vlajky. Děti se na nás usmívaly a byly zvědavé, co jsme jim přivezli. Vysvětlili jsme jim, kdo pro ně trička vyrobil, a že na ně myslí děti v České republice. Můžu upřímně říct, že dar je skutečně potěšil.“

Stonožková myšlenka „děti pomáhají dětem“ se naplnila a vykouzlila na tváři desítky úsměvů.

Hnutí Na vlastních nohou – Stonožka spolupracuje s FN Plzeň řadu let. Velká finanční podpora přišla v letech 2016-2018, kdy díky projektu „Věda, která léčí“ předala Běla Jensen FN Plzeň a ZČU celkem milion korun na výzkum Crohnovy choroby u dětí. Dalším stonožkovým darem pro FN byl speciální stůl pro Neurologickou kliniku k rehabilitaci malých pacientů pomocí Vojtovy metody a každoročně jsou zaměstnanci FN zváni na  Stonožkovou mši,  kterou celebruje Mons. Dominik Duka v Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze.


Štítky: fn plzeňregion24