Kam na výlet ve Středočeském kraji?

Středočeský kraj je českými turisty často tak trochu opomíjen na úkor nádherných jižních Čech, Jihomoravského kraje či horských destinací. A to je škoda, protože i střední Čechy mají rozhodně co nabídnout a na dovolené v tomto kraji se nudit rozhodně nebudete.

Nezapomenutelná Kutná Hora vás zaměstná i na několik dní

Kutná Hora je možná nejznámější pro unikátní gotický chrám svaté Barbory, který patří mezi nejvýznamnější a nejkrásnější evropské památky. Kutná Hora ale toho nabízí mnohem více.

A tím myslíme opravdu mnohem. Od spousty dalších (nejen) gotických památek ze seznamu UNESCO (kde je i celé město), kam patří např. katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, přes galerii moderního umění, která rozhodně stojí za několikahodinovou zastávku, až po menší muzea (např. knihtisku či čokolády), výborné kavárny a restaurace, stejně jako několik pivovarů, úchvatných cyklostezek i lákavých výletů po okolí, ze kterých za zmínku stojí proslavená Kostnice, rozhledna Havířská Bouda a mnoho dalších míst.

Nezapomeňte si ve Středočeském kraji včas rezervovat ubytování v soukromí, ať si můžete zdejší přírodu a památky vychutnat v klidu a pohodě.

Za tajemnou přírodou do Koněpruských jeskyň

Necelých 30 km od Prahy a pouze 5 km od berounských medvědů se skrývá další perla Středočeského kraje. Koněpruské jeskyně jsou nejdelšími jeskyněmi v ČR a rozhodně stojí za návštěvu nejen pro svou jedinečnou výzdobu, ale také pro jejich neskutečně prastarou historii. Koněpruské jeskyně doporučujeme navštívit v časných ranních hodinách, kdy budete mít prohlídku sami pro sebe. A nezapomeňte si do batohu přibalit i v těch nejteplejších měsících mikinu, protože v jeskyních je chladno nehledě na venkovní teplotu.

Odpočinek v lázních Poděbrady

Milujete městskou turistiku, ale rušná Praha plná turistů vás neláká? Navštivte lázeňské město Poděbrady, které nabízí nádhernou promenádu, procházku kolem Labe, chutné prameny a samozřejmě poděbradské lázeňské oplatky.

V Poděbradech si užijete zasloužený odpočinek v pravé atmosféře lázeňského města.

Horu Říp by měl jednou za život navštívit každý

Co by to bylo za článek o Středočeském kraji, kdybychom v něm nezmínili Říp? Tu musí prostě navštívit každý, už jen pro její pověstmi opředenou historii. Na vrcholu najdete nejen proslavenou rotundu, ale také příjemné občerstvení. A po zdolání hory si můžete udělat výlet třeba do Roudnice nad Labem, která se nachází pouze 4 km od Řípu, nebo si třeba zajet na sklenku vína do Mělníka.

Text a foto: Tomáš Kovač, externí redaktor