Karlovarsko: Mladší ženu přiměl k uzavření několika úvěrů

Lásku a společnou budoucnost měl slibovat šestadvacetiletý muž o dva roky mladší ženě. Muž využil její bezbrannosti, důvěry a zdravotního stavu, se kterým byl dobře obeznámen. Partnerský vztah s ní měl navázat s vidinou finančního prospěchu a po získání důvěry jí muž měl dávat příkazy tak, aby jí přiměl k získání různých finančních produktů. Navíc se měl po celou dobu známosti vydávat za osobu s jiným jménem.

Svého protiprávního jednání se měl dopouštět od ledna do dubna tohoto roku na Karlovarsku. Celkem v osmi případech se měl muž dostat neoprávněně k finanční hotovosti. V prvním případě měl použít občanský průkaz poškozené ženy a bez jejího vědomí a svolení  ho prostřednictvím internetového portálu použít k zažádání a uzavření úvěru ve výši kolem 67 tisíc korun. Tím poté financoval zakoupení různé elektroniky, kterou na základě jeho příkazu společně s ženou na pobočce společnosti vyzvedli.

Obdobně si měl počínat i v dalších případech. Žena podle předem zadaných příkazů od jejího falešného přítele, za jeho přítomnosti v několika případech uzavřela úvěr. Před daným pracovníkem společnosti žena vždy předstírala, že si úvěr sjednává dobrovolně a pro svoji potřebu. Muž měl ženu i přimět k výběru veškerých finančních prostředků z její vkladní knížky, které jí poté vzal z ruky a bez jejího souhlasu je použil pro svoji potřebu. Svým jednáním způsobil škodu ve výši kolem 260 tisíc korun.

V páchání trestné činnosti není žádným nováčkem. Výše uvedeného jednání se dopustil i přesto, že byl za stejný trestný čin v minulosti odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Kladně. Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání tohoto muže, kterého obvinili ze spáchání přečinů Podvod, Poškození cizích práv, Krádež  a Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Ten jej akceptoval a muž byl po rozhodnutí soudce Okresního soudu v Karlových Varech vzat do vazební věznice.

V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na pět let.

prap. Eva Valtová
mjr. Bc. Kateřina Krejčí