Karlovarsko: Na konci minulého týdne zajistili celníci zboží za více než 2 miliony

V době postupného rozvolňování po zlepšení epidemické situace se také příslušníci celní správy vrací ke svým běžným kontrolním činnostem a kompetencím, mezi které mimo jiné patří také ochrana práv duševního vlastnictví a ochrana spotřebitele.

Přestože obchodníkům hrozí zajištění zboží i peněžité tresty, zboží, které porušuje práva duševního vlastnictví, opakovaně nabízejí. K jeho prodeji se vrátili i po znovuotevření prodejen.

Při první kontrole v minulém týdnu zajistili karlovarští celníci v kamenné provozovně v Ostrově u Karlových Varů textilní výrobky, hračky, drogerii a elektro zboží, jež vykazovaly znaky padělků, čímž by mohlo dojít k porušení práv duševního vlastnictví. Hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků by činila více než 400 tisíc korun. Jednalo se například o spodní prádlo (Calvin Klein), plyšové hračky (TY), WC bloky (Henkel), parfémy (Versace, HUGO BOSS, Chanel, Armani atd.), či sluchátka a USB kabely (Apple) k mobilním telefonům.

Ve druhém případě se hlídky dohledu zaměřily na kontrolu stánků tržnice Asia Dragon bazar v katastru obce Svatý Kříž. V prostorách před stánky i v nich celníci zajistili téměř 150 kusů galanterního zboží (batohy, kabelky, peněženky, opasky, ledvinky), které stánkaři nabízeli jako originály světoznámých značek, např. Puma, Lacoste, Louis Vuitton, GUCCI, Michael Kors, a další. Hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků by činila bezmála 2 miliony korun.

Zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno.

Zdroj: Celní úřad pro Karlovarský kraj