Karlovarsko: Na našem území pobývali neoprávněně

Ve čtvrtek dne 19. srpna 2021 provedli policisté z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje na Karlovarsku pobytovou kontrolu, při které se zaměřili na oprávněnost pobytu cizinců na území České republiky. Na jedné z ubytoven kontrolovali například třiatřicetiletého muže cizí státní příslušnosti, u kterého bylo zjištěno, že má sice v cestovním pase vylepené vízum, avšak povolenou dobu pobytu překročil o 100 dní.

Dalším cizincem, který zde pobýval neoprávněně, byl šedesátiletý muž, který ze začátku nebyl schopen hlídce předložit žádný cestovní doklad, vízum či povolení k pobytu ani jiný průkaz totožnosti, který by ho opravňoval k pobytu na území České republiky. Po chvíli policistům předložil kopii cestovního dokladu, jehož platnost však vypršela v roce 2017.

Dvojice mužů navíc nepředložila policistům potvrzení o zdravotním pojištění. Policisté je následně na místě zajistili a eskortovali na služebnu cizinecké policie. Mladšímu muži bylo vydáno rozhodnutí o povinnosti opustit území České republiky. Se starším mužem policisté zahájili správní řízení o správním vyhoštění a ještě téhož dne mu vydali rozhodnutí o jeho správním vyhoštění na dobu 3 let. Cizinci se dále svým jednáním dopustili i přestupků podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky, za které jim byla uložena pokuta.

nprap. Eva Valtová