Karlovarský kraj i letos podpoří dobudování vodovodů a kanalizací v obcích

Celkem 11 milionů korun by mohlo jít v tomto roce z rozpočtu Karlovarského kraje na drobné vodohospodářské akce po celém regionu. Obce by za ně měly rozšiřovat vodovody, dostavět kanalizace i čističku odpadních vod. Poskytnutí dotací schválila Rada kraje na svém jednání 25. března 2019, odsouhlasit je ještě musí krajští zastupitelé.

Oblíbený krajský dotační program má podpořit především obce do 2 tisíc obyvatel.

„V letošním roce jsme posuzovali celkem 6 žádostí, přičemž výše dotace může dosáhnout 80 procent uznatelných nákladů. Finance do tohoto programu jdou z krajského rozpočtu a z poplatků za odběr podzemních vod. Jsem rád, že dotace na výstavbu kanalizace i rozšiřování vodovodního řadu míří do obcí prakticky po celém kraji,“ uvedl Karel Jakobec, krajský radní pro oblast životního prostředí.

Chystá se tak prodloužení vodovodního řadu v obci Libá, část Lužná – Svorkov. Dále bude vystavěna nová veřejná kanalizace v Bražci, kanalizační výtlak včetně čerpací stanice odpadních vod v Lomničce, dojde k prodloužení vodovodu v Bublavě, rozšíření vodovodu a kanalizace v lokalitě Velký Rybník u Hroznětína. V plánu je také výstavba čistírny odpadních vod a kanalizace v částech obce Mnichov – Sítiny a Rájov.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje