Karlovarský kraj nadále podporuje seniory a jejich aktivity

Karlovarský kraj dlouhodobě finančně přispívá na aktivity seniorů. Pro rok 2021 vyčlenil ze svého rozpočtu 300 tisíc korun na dotační program, který podporuje jejich aktivní činnosti. Výše tohoto příspěvku reflektovala pandemickou situaci, která se nyní zásadně zlepšuje, avšak v minulých měsících neumožňovala organizovat tradiční společenské či kulturní akce pro seniory.

„V loňském roce bylo na tento dotační program vyčleněno půl milionu korun. Všechny žádosti však dosáhly pouze částky 305 tisíc korun. Tento fakt odpovídá tomu, že v době koronavirové pandemie nemohli senioři organizovat své pravidelné vzdělávací, společenské, kulturní a sportovní akce, na které bylo možné žádat finanční prostředky z tohoto programu. Zbývající částka ve výši 200 tisíc korun proto byla přesunuta do programu pro poskytování dotací v sociální oblasti, konkrétně na podporu rodiny. Právě tato oblast totiž byla podfinancována,“ vysvětlil radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár.   

Kraj však nepodporuje seniory jen prostřednictvím dotačního programu. Například pro rok 2021 vyčlenil částku 1 milion korun na podporu projektu Senior Pas. Držitelé této karty mohou využívat řadu výhod v podobě slev v oblasti kultury, zdravotnictví, lázeňství a wellness, cestování, vzdělávání a spotřebních nákupů. Nabídka míst, kde mohou senioři uplatnit slevy, se stále rozrůstá a v letošním roce by mělo přibýt dalších 100 poskytovatelů slev.

Kromě tohoto Karlovarský kraj každoročně vyhlašuje anketu Senior roku, Babička roku a výtvarnou soutěž Věk pro nás není překážkou, v nichž mohou senioři vyhrávat hodnotné ceny. Další finance kraj vynakládá na organizaci oslav Mezinárodního dne seniorů, kde je vždy připraven bohatý a pestrý hlavní i doprovodný program.             

„Nutné je si také uvědomit, že Karlovarský kraj je zřizovatelem sedmi domovů pro seniory a čtyř domovů se zvláštním režimem. Ze svého rozpočtu tedy financuje také provoz těchto zařízení a podporuje tak sociální služby i služby pro seniory,“ doplnil radní Robert Pisár.            

V Karlovarském kraji se v roce 2020 celkové náklady na sociální služby vyšplhaly téměř na 1,5 miliardy korun, z čehož činí skoro 793 milionů korun služby pro seniory. Karlovarský kraj sociální služby podpořil částkou ve výši téměř 681 milionů korun, službám pro seniory pak poskytl více než 295 milionů korun. Z rozpočtu obcí byly sociální služby podpořeny téměř 61 miliony korun, z toho služby pro seniory více než 45 miliony korun.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje