Karlovarský kraj podpoří nákup strojové techniky na údržbu tras pro zimní běžecké lyžování a zimní pěší turistiku

Rada Karlovarského kraje projednala návrh na rozdělení dotací z programu „Na podporu strojové techniky k údržbě veřejných zimních tras v Karlovarském kraji“. Z rozpočtu bylo vyčleněno 5 milionů korun.

„Karlovarský kraj dlouhodobě podporuje aktivity spojené s údržbou zimních tras, k čemuž přispívá také prostřednictvím tradičního dotačního programu. Z toho však nebylo možné poskytnout finanční prostředky také na zakoupení nové techniky. Právě proto jsme se začali touto problematikou zabývat a vznikl tak nový program, který podpoří nejen nákup nových strojů a zařízení, které je nutno udržovat ve stavu odpovídajícím náročným podmínkám provozu, ale také jejich servis,“ uvedl uvolněný člen zastupitelstva Karlovarského kraje Pavel Čekan.

Z dotačních peněz je možné zakoupit zánovní rolby, nové rolby, sněžné skútry či čtyřkolky a technické příslušenství. Na krajský úřad bylo doručeno šest žádostí v celkové výši 3,8 milionu korun. Všechny byly v souladu s pravidly programu, a proto bylo navrženo poskytnout žadatelům  dotace v plné výši, jež je uvedena v žádosti.

Mezi žadatele patří město Aš, které  finanční příspěvek využije k nákupu čtyřkolky s pásy a stopovacím finišerem, město Jáchymov zakoupí sněžný skútr, První Krušnohorská o.p.s. pořídí zánovní sněžnou rolbu na úpravu lyžařských běžeckých stop v západním Krušnohoří, město Krásno stopovací zařízení, město Boží Dar zajistí generální opravu sněžné rolby a Biatlonový spolek Eduard využije dotaci na nákup frézy s hydromotorem pro rolbu.

„Celková částka dotačního programu odpovídá aktuálním potřebám provozovatelů údržby tras pro zimní běžecké lyžování a zimní pěší turistiku v území“, doplnil uvolněný zastupitel Pavel Čekan.

O rozdělení dotace bude rozhodovat ještě Zastupitelstvo Karlovarského kraje na svém zasedání.