Karlovy Vary: Byl otevřen nový Domov pro seniory

Přestřižením pásky a slavnostním přípitkem byl dne 9.9.2021 otevřen nový Domov seniorů Karlovy Vary. Regionu přinesl až 184 volných míst pro seniory a osoby s Alzheimerovou chorobou. První klienty přijalo zařízení po 13 měsících výstavby již začátkem září, aktuálně je zde 20 klientů a provozovatel pracuje na příjmu dalších 80 žadatelů.

Péči v soukromém zařízení zajišťuje aktuálně 50členný tým zaměstnanců, při plném obsazení předpokládá provozovatel 80-100 zaměstnanců. Investici v řádu 130 milionů korun realizovala společnost KVDS s.r.o., provozovatelem je společnost ProSeneo s.r.o.

Přestřižením pásky a slavnostním přípitkem byl 9. září 2021 oficiálně zahájen provoz nového Domova seniorů Karlovy Vary se speciální péčí v Javorové ulici ve Staré Roli. Investici v řádu 130 milionů korun realizoval privátní investor, společnost KVDS s.r.o. Výstavbu zajišťovala firma WELKIN stavební s.r.o. Třináct měsíců od slavnostního poklepání základního kamene se domov seniorů otevřel pro první klienty. 

Zařízení s maximální možnou kapacitou 184 lůžek výrazně přispěje ke zvýšení dostupných pobytových kapacit jak pro osoby s potřebou nepřetržité péče, tak i pro zájemce z řad doposud soběstačných seniorů v celém regionu Karlovarska.

„Reálnou kapacitu v budoucnu předpokládáme o něco nižší, okolo 150 míst. Dispozice všech pokojů jsou takové, aby vyhovovaly pobytu dvou osob. V případě potřeby lze z každého jednoduše vytvořit komfortní jednolůžkový pokoj,“ popisuje Pavel Kyzlink, ředitel Domova seniorů Karlovy Vary.

Samozřejmostí je sociální zařízení u každého z pokojů, prostorná jídelna i společenská místnost vhodná pro aktivizační činnosti v každém patře. Objekt disponuje vlastní kuchyní zajišťující klientům pestrou stravu 6krát denně, dále má vlastní prádelnu a sušárnu. Zajímavostí je reminiscenční místnost v prvním patře domova, zařízená ve stylu doby, kdy většina klientů byla v produktivním věku. 

„Krásné moderní prostředí je jedna věc. Samotná budova je ale prázdná schránka. To, co z ní dělá opravdový domov pro naše klienty jsou prvotřídní služby a tým pečujících profesionálů,“ zdůrazňuje Pavel Kyzlink.

Domov seniorů je sociálním zařízením, zdravotní péče je zajištěna praktickým lékařem docházejícím do zařízení dvakrát týdně, dále pak týmem lékařů různých odborností (urolog, psychiatr, neurolog, diabetolog atp.), kteří jsou přímo v Domově seniorů k dispozici jednou za 14 dnů, resp. jednou měsíčně. Nepřetržitou péči o klienty zajišťuje tým zkušených všeobecných zdravotních sester a pracovníků v sociálních službách. Pro klienty domova je k dispozici též aktivizační program, dále pak mezigenerační setkávání, canisterapie i výlety. Přímo v zařízení je také kadeřnictví, manikúra, pedikúra, rehabilitace nebo bistro, které mohou využít nejen klienti, ale také jejich návštěvy. 

První klienty Domov seniorů nabírá již od začátku září 2021.

„Abychom zvládli všechny potřebné náležitosti, zdravotní prohlídku i komfortní adaptaci každého klienta, jsme schopni přijmout dva, maximálně tři denně. Aktuálně je otevřeno první patro, v němž je k dnešnímu dni dvacet seniorů,“ uvádí Pavel Kyzlink.

O provoz se aktuálně stará cca 50 zaměstnanců, při naplnění kapacity předpokládá 80 – 100 zaměstnanců. Na každou pozici vypisuje provozovatel výběrové řízení. Zájem o práci je již od května vysoký.

Domov seniorů Karlovy Vary pokryje širokou škálu gerontologických chorob včetně Alzheimerovy choroby, stařecké demence atp. Dle provozovatele je o nové zařízení velký zájem.

„První sociální šetření u potenciálních klientů jsme zahájili už v červnu, nyní pracujeme na dalších osmdesáti žádostech, které máme. A další zájemci se ozývají,“ popisuje Pavel Kyzlink aktuální situaci.

I tak nové zařízení stále disponuje volnou kapacitou pro zájemce bez dlouhých čekacích lhůt. Kompletní náklady na pobyt zahrnující všechny dostupné služby jsou 23 000 korun za osobu na dvoulůžkovém pokoji. V porovnání se státním zařízením, kde minimální měsíční poplatek činí cca 11 700 korun, je doplatek o 11 300 korun vyšší.

„Udělali jsme vše pro to, aby klienti měli v dosahu veškerý servis a služby, aby i přes poměrně velkou kapacitu dýchalo zařízení rodinnou atmosférou a senioři se zde cítili dobře. Máme víc než čtyřleté zkušenosti s provozováním obdobného zařízení v Říčanech u Prahy a troufnu si říct, že domov v Karlových Varech je právě díky nim ještě dokonalejší,“ uzavírá Pavel Kyzlink.



Zdroj: Martina Beranová