Karlovy Vary: Do Císařských lázní šlo zatím 400 milionů (TV Západ)

Rozsáhlá rekonstrukce Císařských lázní, národní památky v Karlových Varech, zahájená na konci roku 2019 pokračuje podle časového harmonogramu. Informaci potvrdili zástupci dodavatelských firem i investora médiím během setkání na místě stavby v pátek 13. května.

Dosud bylo prostavěno zhruba 400 milionů korun. 

"Původní cena zakázky, která byla přes 800 milionů korun, tak se vícepracemi i vestavbou koncertního sálu, dostává zhruba na 1,3 miliardy korun. Vše je finančně pokryto, schválením krytím krajským Zastupitelstvem a nepředpokládáme, že by mělo dojít k dalšímu navyšování," uvedl hejtman Petr Kulhánek. 

Každá navrhovaná změna se podle Kraje konzultuje s Ministerstvem kultury jako poskytovatelem dotace. V rozsáhlém neorenesančním objektu, který byl zprovozněn v roce 1895 jako reprezentativní lázeňské zařízení, najde v budoucnu zázemí Karlovarský symfonický orchestr. 

"My se v současné době opravdu soustředíme na zázemí pro KSO tak, aby tady mělo plnohodnotné působení a využívání koncertního sálu, fungování Infocentra, které tady bude a fungování gastroprovozu, který bude jak v podobě kavárny, tak nějakého bufetu k obsluze koncertního sálu. Jakékoliv další nájmy budeme řešit až následně," zdůraznil hejtman. 

V zařízení bude také koncertní multifunkční sál, infocentrum, muzejní expozice, kavárna, čítárna a badatelna. Nyní se pracuje na střeše atria i ve vnitřních prostorech. Vznikl také unikátní střešní systém.

"Tady je zachována původní ocelová konstrukce na žádost památkářů a nad ní se buduje nová ocelová konstrukce. Tu tady můžete vidět přibližně do třetiny hotovou a ta ponese finální střechu a na ní budou i zavěšena všechna technická zařízení, jako vzduchotechnika a podobně. Takže tady budou vlastně konstrukce střešní dvě. Z toho ta původní zůstane nezatížena. Nahoře budou trapézové plechy v tmavé barvě, takže to bude neprůhledné a po bocích tady, jak můžete vidět na tom ochozu, tak bude pásové okno, kterým bude svítit dovnitř," popsal stavbyvedoucí Císařských Lázní Ludvík Kucharič. 

Kromě celé budovy se řeší i okolní prostory. 

"Tak, jak bylo zpracováno Kanceláří architektury města divadelní korzo, což je prostor od Vřídla až sem k Císařským lázním, tak tam dochází k určitým změnám oproti původnímu návrhu a my se snažíme to bezprostřední okolí Císařských lázní přizpůsobit tak, aby bylo kompatibilní s tou budoucí realizací studie korza. Nejsou to podstatné změny, týká se to zejména, řekněme, organického propojení toho čela Císařských lázní se Sady Karla IV., protože tam dojde i ke zvýšení nivelity stávající komunikace, aby to byla vlastně pěší zóna. Na to všechno se připravujeme," Kulhánek. 

Práce na Císařských lázních  by měly být dokončeny v dubnu roku 2023.