Karlovy Vary: Duben u městské policie je ve znamení fyzických a střeleckých testů

Kritéria pro vzdělání a výcvik strážníků a další odborný růst mají vysoký standard, který se nemění. Kdo si myslí, že strážník při výběrovém řízení splní, co je třeba a tím to končí, mýlí se. Byť nám poslední dva roky pravidelnost přezkoušení narušil virus šířící se vzduchem a s tím spojená vládní opatření, od dubna letošního roku už je v plném proudu a v několika termínech proběhne celý měsíc.

 Vše začíná několika minutovou rozcvičkou v rytmu rockové muziky, následuje cvičební sestava s tyčí, sedy- lehy, kliky, člunkový běh, běh na jeden kilometr a limity přes které nejede vlak. Přezkoušení se týká všech věkových skupin až do 60 let, přičemž průměrný věk strážníků v roce 2021 byl 45 let.

Po podání maximálního fyzického výkonu, pravda, někdy i vyčerpání je třeba utřít pot a slzy. Strážníky totiž čeká přemístění na střelnici, kde proběhnou prověrkové střelby. Na doplnění chybějící energie tak mají několik desítek minut.

Pod odborným dohledem se střeleckému výcviku věnují několikrát do roka, někteří jedinci jsou opravdu zapálení a střelba jim jde pěkně od ruky, černé kolečko uprostřed papírového terče nenávratně mizí každým žhavým výstřelem.

Městská policie Karlovy Vary podporuje své strážníky v dalším vzdělávání, ať již ve studiu na vysokých školách, Policejní akademie v Praze nevyjímaje, což někteří využili anebo aktuálně využívají. V průběhu roku probíhají rovněž odborná zaměstnání lektorovaná vlastními nebo nasmlouvanými  odborníky.

Zdroj: FB Městská policie Karlovy Vary