Karlovy Vary: JazzFest 2020 je ukončen

37. ročník mezinárodního jazzového festivalu JAZZFEST KARLOVY VARY - SOKOLOV 2020 je prodloužením nouzového stavu a s tím souvisejícími opatřeními definitivně uzavřen. Je to poprvé v historii festivalu, co se nemohly koncerty uskutečnit.

Z letošního ročníku se odehrál pouze jediný koncert 7. října v Kině Drahomíra, a to Poezie & Jazz - Jazzová inspirace II kombinující čtení jazzem ovlivněných básní s živou hudbou.

"1. Československý jazzový festival" se v Karlových Varech uskutečnil 16. - 18. března 1984, kdy se na jeho uspořádání a pravidelném konání domluvila Česká jazzová společnost s Okresním kulturním střediskem v Karlových Varech. Tento organizátorský tandem pořádal festival naposledy v roce 1990. Pokračování festivalového dění se ujalo Městské kulturní středisko ve spolupráci s Českou jazzovou společností, následně s Malostranskou besedou v Praze. Od roku 1993 do roku 2000 pořádalo festival Kulturní centrum Amethyst v čele s Aloisem Ježkem.

V roce 2000 se souběžně s na jaře pořádaným mezinárodním festivalem uskutečnil i říjnový festival JazzFest pořádaný Jazzovým kruhem v čele s Milanem Krajícem. Na základě gentlemanské dohody mezi Ježkem a Krajícem se od roku 2001 koná pouze JazzFest s oproti dřívějšku odlišnou dramaturgií. JazzFest nabídl posluchačům řadu současných světových hvězd - až do letošního roku, kdy konání festivalu znemožnila celosvětová koronakrize.

Organizátoři pevně věří, že příští rok bude pro pořádání festivalu příznivý a děkují všem za pochopení a podporu.


Zdroj: Lev Havlíček