Karlovy Vary: Medaile za záchranu životů a majetků obdrželo 13 lidí (TV Západ)

V pondělí 17. října bylo v karlovarské Becherově vile předáno 13 medailí Karlovarského kraje za zásluhy o bezpečnost. Mezi oceněnými byli jak členové IZS hasiči, záchranáři a policisté, tak občané kraje, kteří pomáhali zachraňovat zdraví a životy.

Kromě poděkování zástupců kraje, hejtmana Petra Kulhánka a krajského radního Víta Hromádka, čekalo na oceněné také hudební vystoupení souboru Riccio Quartetto z Karlových Varů.

"Udělování medailí za zásluhu o bezpečnost je vždy spojeno s nějakým velmi emotivním, citlivým příběhem. Ti lidé, kteří dnes zde byli vyznamenáni, tak mnohdy museli ve zlomku vteřiny reagovat, zachovat si chladnou hlavu, racionální uvažování a mnohdy nasadit své zdraví a někdy i život. A v tom si myslím, že to je právě odlišné. Proto sem jim vyjadřoval nejen poděkování, ale i obrovský respekt, protože když si dneska sečteme ty příběhy, které dnes byly oceněny, tak jsme zachránili několik lidských životů. A to je myslím nesrovnatelné s jakýmkoliv jiným oceněním," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Jako první byl oceněn Dominik Svoboda. Ten se stal svědkem propadnutí 13leté dívky pod led v novorolském rybníce, kde s kamarády zrovna hrál hokej. Neváhal a plazením po břiše se k dívce dostal a s pomocí hokejky, které se držela, ji s ostatními vytáhl. Za tento čin byl rovněž oceněn Zlatým záchranářským křížem, jenž osobně přebíral od prezidenta republiky.

„Nepřemýšlel jsem vůbec nad tím. Prostě jsem chtěl zachránit tu holku. A i jsem si říkal, že i kdybych se propadl do té vody, tak by mi to nevadilo, protože jsem se v té době hodně otužoval, takže by to bylo úplně v pohodě. A hlavně abych zachránil tu holku. Asi mi pomohlo i to, že jsem dobrovolný hasič. Asi mi to pomohlo v tom, jak v té situaci jednat a nepřemýšlet moc nad tím. Bylo to rychlé, takže se nestihla ani zavolat záchranná služba. Třeba tři minuty nebo pět minut to celé mohlo trvat. Rychlé to bylo, naštěstí rychlé,“ komentoval svůj čin Dominik. 

Radek Koutník, řidič vozu zdravotnické záchranné služby, se vracel po noční domů a cestou spatřil dopravní nehodu - čelní náraz osobního automobilu s dodávkou. Na místě zastavilo další vozidlo. Shodou okolností z něj vystoupil kolega policista z Územního odboru PČR Sokolov. Jednalo se o praporčíka Miloše Dundru. Společně pomohli účastníkům nehody. Společně poskytli pomoc zraněným a vyčkali na přílet letecké záchranné služby.

Pro ocenění si přišli také policisté zařazení v Obvodním oddělení Mariánské Lázně: pprap. David Bláha, prap. Miroslav Dobeš, prap. Jan Karolik a prap. Antonín Sejkora. Na konci července letošního roku společně vypátrali pohřešovanou osobu, která odešla z místa svého bydliště v obci Teplá – Bohuslav a při odchodu vyhrožovala sebepoškozením. Osobu našli s řeznými poraněními na vnitřní straně obou zápěstí. Policisté vypátrané osobě neprodleně poskytli první pomoc, zajistili životní funkce, ošetřili poranění tlakovými obvazy, přivolali odbornou lékařskou pomoc a transportovali zraněného člověka terénem k místu s lepší dostupností pro osádku záchranné služby

Dalšími oceněnými byli policisté zařazení v Obvodním oddělení Chodov: prap. Tomáš Rau, prap. Vladimír Horský, pprap. Rudolf Schmelzer. V únoru byli jako první u požáru výškového panelového domu v Chodově, Nám. ČSM. Nehledě na ohrožení svého života a zdraví provedli velmi rychlou a nezbytnou evakuaci zde bydlících a požárem ohrožených osob, čímž tímto profesionálním přístupem odvrátili hrozící újmy na životech a zdraví velké skupiny osob.

Ocenění získali i další chodovští policisté: prap. Tomáš Bokšay a prap. Pavel Tonka. Dne 17. května v dopolední době byl na linku tísňového volání oznámen požár výškového panelového domu v Chodově, ul. Smetanova. Uvedení policisté byli jako první na místě, projevili osobní statečnost a příkladné plnění služebních povinností. Také oni nehleděli na svou případnou újmu a provedli velmi rychlou a nezbytnou evakuaci lidí ohrožených požárem. Svým profesionálním přístupem odvrátili nebezpečí, do kterého se dostali obyvatelé domu.

Řidič autobusu Pavel Svoboda během jízdy po Karlových Varech osloven jednou z cestujících s tím, že ve voze zkolaboval člověk. Řidič ihned zareagoval, zastavil a zahájil resuscitaci cestujícího přímo ve voze. Pomoc na základě pokynů operátorky zdravotnické záchranné služby, kterou v mezidobí zavolala výše uvedená cestující, prováděl až do příjezdu záchranné služby. Díky statečnosti, odvaze a správně provedené resuscitaci byl zachráněn lidský život.